Een bedrijf opstarten en draaiende houden, kost veel tijd en energie. Om ondernemers te helpen en tegelijk ondernemerschap te stimuleren, heeft de Belastingdienst verschillende regelingen die belastingvoordeel geven. Voorbeelden hiervan zijn de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.
Wie hier recht op heeft, mag een extra bedrag van de winst aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. “Gelukkig weten 7 op de 10 startende ondernemers en zzp’ers aan welke voorwaarden ze moeten voldoen voor deze aftrekposten”, zegt startersvoorlichter Ferry Hoogerheijde.
“Alleen komen ze vaak te laat in actie.” Met het mislopen van belastingvoordelen tot gevolg. Uit een peiling van de Belastingdienst, begin oktober uitgevoerd onder 1.012 zzp’ers en startende ondernemers, blijkt namelijk dat slechts de helft van hen checkt of zij recht hebben op aftrekposten. Daarnaast gaat drie op de tien na een verandering binnen hun onderneming niet na welke gevolgen dit heeft voor hun belastingen.
Checken
Checken, checken, checken. Om gebruik te maken van de belastingvoordelen is het nodig dat ondernemers regelmatig kijken hoe ze ervoor staan. “Voor de zelfstandigenaftrek moet je aan het urencriterium voldoen”, legt Hoogerheijde uit.
“Als je er pas bij je aangifte inkomstenbelasting achter komt dat je het urencriterium niet haalt, kun je niet meer bijsturen. Dat is zonde, want bij de zelfstandigenaftrek gaat het over 2021 om een bedrag van 6.670 euro. Mijn advies? Houd je gewerkte uren voor je bedrijf goed bij en check regelmatig hoe je ervoor staat.”
Het urencriterium betekent dat je gedurende een kalenderjaar minstens 1.225 uur moet besteden aan werkzaamheden voor een of meer ondernemingen waar je als ondernemer winst geniet. Dus om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek is alleen een inschrijving als zzp’er of mkb’er bij de Kamer van Koophandel niet voldoende.
Om ook voor de inkomstenbelasting als ondernemer gezien te worden moet je onder meer tijd en energie steken in de continuïteit van het bedrijf, meerdere opdrachtgevers hebben, zelf tarieven kunnen bepalen en ook zelf kunnen bepalen hoe je je onderneming inricht en hoe je je werkzaamheden uitvoert. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Die krijg je maximaal drie keer in de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent.
Andere aftrekposten
Ondernemers kunnen ook aanspraak maken op het aftrekken van zakelijke kosten als een telefoonabonnement, werkkleding, vakliteratuur, studiereizen en representatiekosten. Ook de kosten voor het zakelijk gebruik van een auto kunnen worden afgetrokken.
Verder bestaat er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor investeringen in bedrijfsmiddelen als een laptop, een camera of een bureau. De drempel voor de KIA voor 2021 bedraagt 2.401 euro, maar investeringen onder de 450 euro mag je niet meetellen.
Tot slot is er ook de mkb-winstvrijstelling, een wettelijk vastgelegde aftrekpost op de winst van je onderneming. Je mag voor 2020 en 2021 veertien procent aftrekken van je winst, zodat die lager wordt voor de belasting.
Die vrijstelling hoeft niet te worden aangevraagd, maar maakt deel uit van de belastingaangifte. Ook het urencriterium speelt geen rol bij deze aftrek, het enige dat je hoeft te doen is ondernemen en winst maken. Voor meer informatie over alle voorwaarden van genoemde aftrekposten zie www.belastingdienst.nl
Nog vijf aftrekpostentips
- Heb je een eigen bedrijf, maar werkt jouw fiscale partner af en toe wat uurtjes mee in drukke periodes? Dan heb je recht op de meewerkaftrek als je voldoet aan de voorwaarden.
- Houd gedurende het jaar in de gaten hoe jij er voor staat met je bedrijf om gebruik te kunnen (blijven) maken van aftrekposten. En stuur waar mogelijk bij.
- Voor sommige regelingen moet je voldoen aan het urencriterium. Denk je dat je hier niet aan voldoet, omdat je door corona minder uren hebt gemaakt? Door corona zijn de regels voor bepaalde periodes versoepeld, waardoor je nu misschien wel voldoet. Check die!
- Was jouw winst vorig jaar te laag om de zelfstandigenaftrek te gebruiken? Dan kun je het bedrag dat je niet hebt gebruikt in de volgende negen jaar verrekenen. Dit is de ‘niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek.
- Verandert er iets in jouw ondernemerssituatie of in je bedrijf? Bijvoorbeeld omdat je investeert, je uitbreidt of personeel aanneemt? Onderzoek wat dat betekent voor je belastingzaken. Dat kan op www.belastingdienst.nl/ondernemers. Of op platform www.belastingdienst.nl/starters als je net gestart bent.