Ga naar hoofdinhoud

‘Kwaliteitsborgers’


Je kunt niet zeggen dat de kersverse minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening niet naar de praktijk luistert. Op zijn gezag is de invoering van de Omgevingswet - en daarmee ook de Wet kwaliteitsborging (Wkb) - die per 1 juli zou worden ingevoerd voorlopig van de baan. Als nieuwe data worden 1 oktober a.s. of 1 januari 2023 genoemd.

Het is nog maar de vraag of tegen die tijd alle plooien wél zijn gladgestreken. Problemen met de invoering van de automatisering bij de vergunningverlenende instanties zoals gemeenten, provincies en waterschappen worden nu als oorzaak genoemd. Feit is ook dat gemeenten er weer een taak bij krijgen en daar niet goed op zijn voorbereid. Tevens is het de vraag of de circa 850 benodigde gekwalificeerde ‘kwaliteitsborgers’, die bouwbedrijven moeten gaan controleren of ze wel bouwen wat ze beloven, wel beschikbaar zijn.

Minder gebreken

Het doel van de Wkb is lovenswaardig: minder bouwfouten en gebreken bij nieuwbouw en verbouw. Te bereiken door meer toezicht en controle in de bouw, zodat opdrachtnemers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. Een ver van mijn bed show, hoor ik u zeggen? Weliswaar geldt het nieuwe stelsel, dat nu even in de ijskast is gezet, alleen voor bouwwerken in de laagste risicoklasse, zoals bijvoorbeeld eengezinswoningen en simpele bedrijfspanden, maar het is wel degelijk de bedoeling dat dit wordt uitgerold naar de rest van de bouw. Zie het als een oefenfase.

Aantoonbaar maken

De nieuwe regels van het Burgerlijk Wetboek zijn namelijk ook op onderhoud van toepassing en daarmee heeft de Wkb ook consequenties voor schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven. Zodra de werkzaamheden deel uitmaken een vergunningplichtige bouwactiviteit staat de kwaliteitsborger straks ook met vragen bij u op de stoep. Dus wacht niet tot de digitale ambtelijk molens weer draaien, maar verdiep u nu al in deze materie. De centrale vraag is: hoe maak je aantoonbaar dat wat je hebt beloofd, ook daadwerkelijk hebt geleverd?

Eén reactie op “‘Kwaliteitsborgers’

  • Toch vreemd dat de overheid in al zijn wijsheid ooit heeft besloten om de verplichting van een eigen bedrijf beginnen een graad in de schilders branche en een ondernemersdiploma laat vallen en later met kwaliteitsborgers moet komen om dit soort bedrijven te controleren.

    Wat is er toch mis met een graad in je vak en een verplichte ondernemersopleiding.
    En als je een bepaalde graad niet heb mag je hem niet uitoefenen.

    Want uiteindelijk gaat het toch om de bouwers niet om de controleurs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn


Naar archief >