Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam terug naar 1903


De eerste verdieping van Villa op ‘t Kloosterveen in Smilde wordt op dit moment grondig onder handen genomen. Het doel is om te verduurzamen, met inachthouding van de stijlelementen en het gedachtegoed van de oorspronkelijke bouw. Uiteraard leidt dit tot concessies. Maar die worden goed afgewogen om tot een modern geheel te komen met de uitstraling van het oorspronkelijke ontwerp.

Aangezicht van de oude burgemeesterswoning in Smilde

Villa op ’t Kloosterveen is in 1903 gebouwd in eclectische stijl. De woning bestaat uit twaalf kamers, waarvan zeven slaapkamers. Tot 1931 deed de villa dienst als burgemeesterswoning. Daarna als artsenpraktijk. Het pand heeft de Tweede Wereldoorlog, op wat kogelgaten en gesneuveld glas na, zonder verder noemenswaardige schade doorstaan en is tot 1997 een huisartsenpraktijk gebleven. Daarna werd het een woonhuis. De huidige eigenaren, Ingrid en Albrecht Nijwening, hebben het pand nu als woonhuis in particulier bezit. De duurzame renovatie die nu plaats vindt is dan ook hun initiatief.

Het herstel aan de verflagen op de plafonds begint bij het bepalen van de origineel toegepaste kleuren uit 1903. Om deze kleuren zo goed mogelijk te kunnen benaderen is Rigo Verffabriek in IJmuiden ingeschakeld. Zij verzorgden het kleurhistorisch onderzoek en schreven het technisch advies. Om de originele kleuren exact te meten zijn kleine onderdelen van de plafonds meegenomen naar de verffabriek in IJmuiden en daar onderzocht. Hieruit volgde de specifieke kleurformuleringen voor dit pand. Slechts twee kamers bleken ooit dezelfde kleur te hebben gehad. De overige kamers hebben ieder hun eigen, unieke kleur.

Bij RIGO Verffabriek werd de eerste, originele afwerklaag bepaald en nagemaakt
FOTO’S: RICHARD HOOGSTRATEN

In het najaar van 2021 werd gestart met het schilderwerk aan de plafonds. Het houtwerk werd eerst grondig gereinigd en daarna geschuurd. De plafonds hebben lang verstopt gezeten onder het verlaagde plafond van voornamelijk zachtboard. Hierdoor is de laatste verflaag nooit overgeschilderd geweest en waren enkele zelfs nog helemaal origineel. Doordat deze oude verflaag op lijnoliebasis zo lang heeft kunnen doorharden is deze enorm hard geworden. Dit was een serieuze uitdaging voor het schuurwerk. Diverse soorten en groftes schuurpapier zijn geprobeerd, maar niets maakte echt verschil. Gelukkig moesten de plafonds hun historie behouden en mochten het geen super strakke nieuwbouwplafonds worden. Alle slecht hechtende delen werden tot op het hout weggeschuurd met zeer grof schuurpapier en de verf die nog genoeg hechting had, werd gematteerd met een wat fijnere korrel. De plaatselijke slechte hechting werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de oude toegepaste plamuur. Deze was verpoederd en kwam met verflagen en al los. Alle oude plamuur is tot op kaal hout verwijderd, waarna alle kale delen werden voorzien van de eerste laag grondverf.

De Graco kon na wat finetuning prima overweg met de verf

Het advies van Rigo Verffabriek was op basis van de Toplin Aqua lijn. Dit is een moderne watergedragen lijnolieverf. Verkrijgbaar in grond-, voor- en aflak. Geheel in lijn met het streven om de originele staat zoveel mogelijk te benaderen, want de originele verf was zoals gezegd ook op lijnoliebasis. Aangezien lijnolie een plantaardig bindmiddel is, past het ook naadloos in de duurzame doelstellingen van de gehele renovatie. Omdat het om dik honderd vierkante meter houten balkenplafonds ging, met minimaal twee lagen, werd besloten om met de airless te spuiten. De eerste laag met de grondverf in de juiste kleur. Daarna een of, indien nodig, twee lagen Toplin Aqua Satijn aflak.

Het spuiten met de Graco GX ging prima. Doordat de temperatuur op de bovenverdieping niet zo hoog was, zo rond de 15 graden, en met een hoge luchtvochtigheid, was er serieus gevaar voor te hoge laagdiktes en dus zakkers. Zeker omdat de Toplin geen specifieke spuitverf is die je met hoge laagdikte kan aanbrengen. Met wat finetuning met druk en spuittip was het zeker mogelijk om een mooi resultaat te halen. Ook hielp het plaatsen van een infraroodlamp bij de droging. Lijnolieverf droogt natuurlijk wat langzamer dan hybride spuitverven, maar door de planning goed te doen was dat nauwelijks een probleem. Tussen de lagen is minimaal een etmaal met de volgende laag gewacht. Tussen de lagen door werden nog wat kleine oneffenheden weggenomen en werd er licht gematteerd.

De oude, verpoederde plamuur is tot op het kale hout weggeschuurd. De originele blauwe kleur komt tevoorschijn

De kleuren bleken zeer mooi te kloppen bij de originele stalen. Van donkerbruin tot blauw en groen. Heel mooi divers, elke kamer zijn eigen uitstraling. En met moderne lijnolie op ouderwetse lijnolie ook nog mooi in stijl gebleven. Met deze behandeling kunnen de plafonds weer jaren mee en zullen zeker een blikvanger zijn op de eerste volgende open Monumentendag. De verbouwing en de tuin van Villa en Stinzentuin op ’t Kloosterveen zijn mooi te volgen op de sociale media.

Airless gespoten moderne lijnolie afwerking over een heel oude lijnolieverf ondergrond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper