Ga naar hoofdinhoud

Arbeidspotentieel


In de bouw is het personeelstekort de afgelopen jaren flink gegroeid. Wervingscampagnes onder jongeren en zij-instromers leveren vooralsnog relatief weinig nieuwe aanwas op. Mogelijk kan de toestroom van vluchtelingen naar ons land een deel van dit arbeidstekort opvangen.

Vanuit de bouw zijn inmiddels diverse initiatieven ontplooid om deze doelgroep te enthousiasmeren voor een bestaan in deze sector.

Zo gaat Bouwend Nederland Vakgroep GLAS een samenwerking aan met VluchtelingenWerk Nederland om statushouders op te leiden tot (assistent)glaszetter.

Hiervoor is een werkleertraject opgetuigd dat vluchtelingen met behulp van vooropleiding, praktijkervaring en certificaten klaarstoomt voor het vak. Kenniscentrum Glas verzorgt de glasopleidingen. Het project start op 1 juli. Een mooi initiatief.

Ook Oekraïense vluchtelingen zijn een interessante optie om bouwvacatures op te vullen. Zij mogen namelijk – zonder een tewerkstellingsvergunning – sinds 1 april vrij werken in Nederland.

Een werkgever moet hen alleen ten minste twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden bij het UWV aanmelden.

De Oekraïners worden dan ingeschreven in de Basisregistratie Personen op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente, inclusief gemeentelijke opvang waar zij (tijdelijk) verblijven en krijgen een BSN-nummer.

Ex-gevangenen

Een andere – veel kleinere – bron waaruit mogelijk kan worden geput om het personeelstekort in de schildersbranche in te perken, zijn oud-gedetineerden. Penitentiaire Inrichting Leeuwarden is namelijk het programma ‘Uit de bak, aan de bak’ gestart om bedrijven in de regio te benaderen of zij ex-gevangenen aan het werk willen zetten. Volgens gevangenisdirecteur Gino Tibboel helpt dit bij het reïntegreren in de maatschappij. Met een baan krijgen ze een doel in het leven en vallen ze hopelijk niet in de oude fout terug.

Sommige bedrijven zullen het wellicht een stap te ver vinden om iemand met een strafblad in dienst te nemen. Anderen zullen de gok wel durven nemen onder het motto ‘Iedereen verdient een tweede kans’.

Als bedrijf moet je tijd in ‘Uit de bak, aan de bak’ willen en kunnen steken, stelt Tibboel. PI Leeuwarden zorgt daarbij voor intensieve begeleiding. Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland, juicht dit project toe en was bij de presentatie in Leeuwarden aanwezig.

Slaagt de opzet van ‘Uit de bak, aan de bak’ in Fryslân, dan is de bedoeling dat er in meer provincies werkgevers worden benaderd om ex-gevangenen aan te nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn


Naar archief >