Ga naar hoofdinhoud

Eiffeltoren kampt met achterstallig onderhoud


‘Als Gustave Eiffel deze plek zou bezoeken, zou hij een hartaanval krijgen.’ Het stevige citaat, afkomstig uit het Franse tijdschrift Marianne, doelt op de staat van het schilderwerk op de Eiffeltoren: dat is er beroerd aan toe. Uit vertrouwelijke rapporten zou blijken dat de toren vol roest zit en volledige reparatie behoeft. Dit schrijven onder meer Nu.nl en persbureau Reuters.

(Beeld: Shutterstock)

De icoon in Parijs – eind negentiende eeuw gebouwd door Gustave Eiffel – krijgt momenteel voor de twintigste keer een schilderbeurt. Met name om de hotspot te laten stralen bij de Olympische Spelen van 2024 in de Franse hoofdstad. Kosten: zestig miljoen euro.

Deskundigen vinden dat zo’n dertig procent van de toren ontdaan had moeten worden van oude verflagen. Om vervolgens twee nieuwe lagen aan te brengen. De realiteit is echter dat vaklieden slechts vijf procent van de toren behandelen. Marianne wijt dit aan vertragingen door de coronapandemie én aan de aanwezigheid van lood in de oude verf.

Het bedrijf dat de toren beheert, Société d’Exploitation de la Tour Eiffel, kon niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar. Met het oog op de toeristische inkomsten die verloren zouden gaan, is de organisatie huiverig de Eiffeltoren voor lange tijd te sluiten, schrijft Marianne.

De 324 meter hoge smeedijzeren toren is een van de best bezochte toeristische trekpleisters ter wereld. Elk jaar trekt het monument zeker zes miljoen bezoekers.

Eén reactie op “Eiffeltoren kampt met achterstallig onderhoud

  • Klaas de Wit

    In 2019 is besloten om de delen van de Eiffeltoren bij Vecom te Maaassluis te laten ontlakken en te beitsen. Voor een goede corrosiewering zouden de spanten – die verbonden zij met zo’n 2,5 miljoen klinknagels – gedemonteerd moeten worden, dit om de nodige swelroest effectief te verwijderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Failliet Pruis Schilderwerken maakt doorstart

AkzoNobel gaat mogelijk banen schrappen

Hoge kosten baren bouwers zorgen

Schilders blijven achter bij groei

Muurverf in de maak tegen corona


Naar archief >