Tekst: Koen Wieriks/Eisma Content Marketing
Een ondergrond die meekomt, slechte hechting, kleurverschillen, lijmresten en een haperende verflijn. Het is de nachtmerrie voor iedere schilder. Je moet herstelwerkzaamheden uitvoeren terwijl je eigenlijk al met je volgende klus wilt starten. Een duur foutje. Soms zijn deze hinderlijke factoren te wijten aan een verkeerd gekozen schilderstape. Magis. ‘Een tape bestaat uit meerdere componenten en wordt voor verschillende doeleinden ontworpen. De aard van de werkzaamheden, het te verwerken materiaal, de mate van belasting, de inzetduur tijdens het project, maar ook externe factoren als luchtvochtigheid en UV-straling zijn bepalend voor de manier waarop je de tape weer kunt verwijderen’.
Als schilder moet je dus weten welke werkzaamheden je precies gaat uitvoeren. Is het voor binnen- of buitengebruik? Waar, hoe lang en op welke ondergrond? Magis verduidelijkt: ‘Tape is een product dat reageert op omgevingsfactoren. Bij het buiten inzetten van een tape is het bijvoorbeeld van belang om de UV-bestendigheid van de lijmsoort te bepalen, omdat de kans dat de tape lijmresten achterlaat of de ondergrond beschadigd dan geminimaliseerd wordt. De schilder moet zich dus realiseren dat hij voor meerdere ondergronden en situaties verschillende tapes nodig heeft om een optimaal resultaat te behalen.’
Tape soorten
De papiereigenschappen van de tape zijn belangrijk in combinatie met de lijmsoort. In de afgelopen jaren is een verschuiving in de markt ontstaan van beigekleurige gecrêpte tapes naar gele washitapes. Washi is gemaakt van traditioneel Japans papier en hier ook naar vernoemd. Magis: ‘Washi is over het algemeen een uitstekend product voor binnen- of buitengebruik. Het is dun, sterk, flexibel en bij een origineel washi product in hoge mate UV-bestendig. Je kunt hier echter niet blindelings van op aan. De term ´washi´ is namelijk niet beschermd. Door het succes van de Washitape proberen veel producenten een graantje mee te pikken. Ze proberen washi te imiteren door hun tapes een vergelijkbare gele kleur en gladde en dunne look te geven, maar deze producten hebben niet dezelfde souplesse en scheurvastheid als de echte Japanse washi’. Wees als schilder bewust van wat je koopt.
Kleurcodering
Om het voor de vakschilder overzichtelijk te houden, werkt KIP met een kleurcodering: beige, geel en blauw. Ook heeft KIP de merknamen MASKING-TEC®, WASHI-TEC® en SMOOTH-TEC® hieraan gekoppeld. Iedere kleur past bij een type papier tape met unieke eigenschappen.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/MASKING-TEC-1024x683.jpg)
De beige MASKING-TEC® tape bestaat uit gecrept papier. Dit is papier heeft kortere vezels, waardoor het flexibeler is en je bijvoorbeeld makkelijker rondingen kunt maken. Door de flexibiliteit van het papier is deze tape goed in te zetten op gestructureerde ondergronden. Ook zit er vaak een natuurrubberlijm op. Deze heeft als eigenschap dat het een hoge aanvangskleefkracht heeft. Ideaal voor ruwere ondergronden en stoffige omgevingen. ‘MASKING-TEC® tapes zijn perfect voor die situaties waarin extra kleefkracht benodigd is, zoals afplakken op plinten, ruwe ondergronden of tegelwerk.’ vertelt Magis. De latex impregnering op de tape zorgt voor een goede vochtbestendigheid. MASKING-TEC® is dagenlang inzetbaar, voornamelijk binnenshuis’.
De gele of goudkleurige WASHI-TEC® bevat vezels die langer zijn. Hierdoor is het papier dunner en gelijktijdig zeer sterk. Magis: ‘De gele WASHI-TEC® tape bestaat bij ons altijd uit 100% Japans papier met een hoogwaardige acrylaatlijm. Japan is nog steeds de nummer één als het aankomt op esdhi papierkwaliteit. In het productieproces worden synthetische vezels aan het papier toegevoegd die het papier extra sterk maken, terwijl het gelijktijdig dun blijft’. Doordat de tape dunner is, kun je een hele strakke verflijn aanbrengen. De tapes zijn bovendien in hoge mate UV-bestendig en dus geschikt voor maandelang gebruik buiten. Magis: ‘We passen naast het hoogwaardige washi papier een even hoogwaardige acrylaatlijm toe op de WASHI-TEC® serie. Deze lijm is langdurig inzetbaar, beter bestand tegen temperatuurschommelingen en veroudering’.
De blauwe tape heet de SMOOTH-TEC®. Dit is een hybride variant die zowel korte als lange vezels bevat. Je combineert hier feitelijk de voordelen van de MASKING-TEC en de WASHI-TEC producten. Op de SMOOTH-TEC® serie wordt een speciale natuurrubberlijm met toevoeging of een acrylaatlijm toegepast. Kortgezegd is de inzettijd van de MASKING-TEC® dagen. De SMOOTH-TEC® weken en de WASHI-TEC® maanden.
‘Je hoeft niet altijd een Washitape te kopen voor een goed resultaat’
Magis: ‘Je hoeft niet altijd een WASHI-TEC® te kopen voor een goed resultaat, in tegendeel. Afhankelijk van de omstandigheden kun je soms beter kiezen voor MASKING- of SMOOTH-TEC® product. Werk je binnen in een veeleisende omgeving of heb je een gestructureerde ondergrond, dan zou ik gaan voor een MASKING-TEC® product. Neem bijvoorbeeld een WASHI-TEC® voor een langdurige inzet buitenshuis of voor werk op een gladde ondergrond met een bepaald kwaliteitsniveau, bijvoorbeeld wanneer een extreem scherpe verflijn gevraagd is. Heb je restauratiewerk binnen of buiten dat enkele weken duurt dan kun je prima opteren voor een product de SMOOTH-TEC® serie. Dit is een echte allrounder die je afhankelijk van de aangebrachte lijmsoort binnen of buiten in kunt zetten.’
Voordelen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Een uitdrukking die ook in schildersbranche opgaat. Het gebruiken van de juiste tape is volgens Magis een cruciaal onderdeel van je werkvoorbereiding. ‘Uiteindelijk bespaar je bij goed gebruik tijd en geld. Wanneer je de juiste tape combineert met de daarvoor geschikte ondergrond dan weet je dat je minder handelingen nodig hebt om het gewenste resultaat te krijgen. Wanneer het bewustzijn van tapesoort en ondergrond bij de schilder groeit, zullen de resultaten alleen maar beter worden.’
Meer over schilderen en coaten lezen? Bekijk onze categoriepagina.