Stap 1: Vervoer
Transport van materiaal en mensen is de zwaarste milieubelasting van schilderwerk. Dus met het vervoer is de grootste stap te maken. Elektrificatie van het wagenpark is ondanks de subsidies voor de kleine ondernemer nog steeds erg prijzig. Hoewel het na aanschaf wel een stuk voordeliger wordt, zeker als men beschikt over eigen zonnepanelen. Maar de meeste schilders rijden nog steeds een dieselvoertuig. En dat is handig, want een vaak vergeten optie om duurzamer te rijden, is het tanken van plantaardige diesel, ook wel HVO genoemd. De diesel die bijvoorbeeld het merk Neste My aanbiedt, is gemaakt van honderd procent hernieuwbare grondstoffen. Vooral uit afvalstromen, maar ook voor een klein gedeelte nieuw plantaardig materiaal. Hiermee sluit je fossiele grondstof gebruik uit en rijd je een stuk schoner rond dan op pure fossiele diesel. Scheelt structureel in CO2-uitstoot en er is geen enkele aanpassing aan je bedrijfswagen nodig. Het is wel wat duurder aan de pomp dan fossiele diesel, maar een dieselbus is weer veel goedkoper dan een elektrische. Zie het maar als tussenoplossing. Neste My is verkrijgbaar bij zeker honderdtien tankstations door heel Nederland.
Aangezien de meeste schilders momenteel best ruim in het werk zitten, is het mogelijk om de keus van je klussen te beperken tot je directe omgeving. Dat is van alle kanten handiger, goedkoper en duurzamer. Het is eigenlijk niet meer wenselijk om een klus buiten een straal van zo’n vijfentwintig kilometer te hebben.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/Foto1-1024x764.jpg)
Stap 2: Materiaal
Bij het materiaalgebruik zijn ook simpele stappen te maken. Veel producten hebben tegenwoordig een redelijk gehalte aan biobased grondstoffen, ook de grote merken. Dit scheelt weer in het gebruik en uitstoot van fossiele stoffen. Zeker als je oplosmiddelhoudende producten vervangt door watergedragen soorten. Met grondverf voor buiten is dat bijvoorbeeld vrij simpel te realiseren. Voor binnenwerk zou je wat vaker voor ecologische muurverven kunnen kiezen. Die doen zeker niet onder voor reguliere acrylmuurverven, in sommige gevallen zelfs veel beter. Denk daarbij aan muurverven van Graphenstone, Copperant of Keim. Deze zijn volledig fossielvrij en dus ook gezonder om mee te werken. De biobased lijn van Wijzonol is ook een prima optie om het gebruik van aardolieproducten te reduceren. Een andere mogelijkheid om duurzamer te schilderen is de recycle muurverf van Sikkens of RIGO Verffabriek. De kwaliteit van deze twee producten is gelijkwaardig aan de standaard muurverf. En gebruik bij het verwerken van muurverf toch geen wegwerprollers meer. Elke keer gooi je een stuk metaal weg terwijl je met een losse beugel jaren vooruit kunt. Onbegrijpelijk dat die vaste rollers nog verkocht mogen worden. Ze worden zelfs regelmatig in grote dozen voor een spotprijs gedumpt. Zorg dat deze wegwerpmentaliteit uit de groothandel verdwijnt en koop geen wegwerprollers meer. Je kunt jaren vooruit met een stel losse rolbeugels.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/Foto2-1024x764.jpg)
Stap 3: Werkkleding
De kledingfabrikanten stonden er een paar jaar geleden erg slecht op, door vele milieuschandalen en erbarmelijke omstandigheden voor werknemers in hun fabrieken. Dit hebben ze zich aangetrokken en het lijkt snel beter te gaan. Grote fabrikanten van werkkleding hebben duurzaamheid omarmd. Er is veel informatie over duurzaamheid en het fabricageproces te vinden op hun websites. Merken als Workman en Havep hebben doorgepakt en bieden nu de mogelijkheid om oude, gedragen werkkleding in te leveren bij hun dealers. Dit wordt opgehaald en gesorteerd. Nog goede werkkleding wordt hergebruikt, het andere gerecycled. Dit zien ze als een tussenstap op weg naar volledige circulariteit. Hierbij speelt de groothandel waar deze merken verkocht worden een grote rol als inzamelaar. Deze groothandel zou ook wel wat meer aan inname van materiaal mogen doen. Dan denk ik aan ongebruikte verf, glas, lege blikken en dus een bak voor de afgedankte werkkleding. En natuurlijk lege kitkokers. Zo blijft de verfgroothandel de spin in het circulaire web, leveren en innemen. Eigenlijk best logisch, het geeft een meerwaarde en het is heel toekomstbestendig.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/Foto3-1024x765.jpg)
Stap 4: Persoonlijk
Als kleinbedrijf of zelfstandig ondernemer ben je natuurlijk zelf voor een groot deel je bedrijf. Dus welke verduurzaming je persoonlijk ook doorvoert, deze vloeit automatisch door in je bedrijf. Besluit je bijvoorbeeld om zelf minder of geen vlees eten, dan helpt je dat persoonlijk te verduurzamen en dus ook je lunch op de klus. Watergedragen verf uitspoelen onder de kraan doen we natuurlijk al jaren niet meer. Zonnepanelen op het eigen dak maken de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen aantrekkelijker. Hoe handig is het op van je eigen zonne-energie je auto op te laden. En dat geldt zowel voor de privé- als voor de bedrijfswagen. Veel mensen zien duurzaamheid als lastig of moeilijk, maar als je er wat dieper induikt blijkt dat het duurzaamheidsmes vaak aan twee kanten snijdt. Het levert je ook wat op. Enige is dat het soms een investering vraagt en dat schikt mensen af. Hopelijk is er met bovenstaande stappen op een laagdrempelige manier veel winst te behalen. Want duurzaamheid is onvermijdelijk de enige richting en nu is het de tijd om echt grote stappen te zetten. Gelukkig denken ook steeds meer opdrachtgevers er ook zo over. Dat maakt het nog aantrekkelijker om deze stappen ook daadwerkelijk te zetten.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/Foto5-768x1024.jpeg)