Daan de Jeu, mede-eigenaar en trainer bij Bureau Onderhoud, is stellig over de kracht van resultaatgericht samenwerken (RGS). Hij leidt er jaarlijks dan ook tientallen professionals in op; afkomstig van opdrachtgevers, zoals woningcorporaties, het rijk en vastgoedbeheerders, maar ook van uitvoerende partijen, zoals schilders- en onderhoudsbedrijven.
In opdracht van de Online Bouw Academie van Eisma Bouwmedia ontwikkelde hij de E-learning RGS. De online cursus is afgeleid van de klassikale opleiding bij Bureau Onderhoud. De Jeu: “De E-learning is een introductie waarin je in een paar uur kennismaakt met wat RGS is en voor je kan betekenen aan zowel opdrachtgevers- als opdrachtnemerszijde. Wil je meer? Dan kom je naar de klassikale training waarin ik de materie verdiep en die als voordeel heeft dat je met elkaar kunt sparren.”
Prestatiegericht schilderwerk
De Jeu werkte van 1996 tot de start van Bureau Onderhoud in 2016 bij een ander adviesbureau, eerst als inspecteur, adviseur en projectleider en vanaf 2005 als vestigingsdirecteur. Bureau Onderhoud is een onafhankelijk adviesbureau in gevelonderhoud.
De vijf medewerkers hebben zich hun hele carrière beziggehouden met resultaatgerichte vormen van samenwerking. Ze spelen aan RGS-tafels de rol van scheidsrechter, katalysator en technisch accountant.
“Vanuit die hoedanigheid heb ik deze E-learning ook vormgegeven”, licht De Jeu toe. “De online cursus maakt aan de hand van het gebrek houtrot duidelijk dat het samenwerken in de praktijk en de veranderde rol van de opdrachtgever en de opdrachtnemer successen en teleurstellingen kent. Maar die leiden wel tot een verbeterd proces met de focus meer gericht op het gewenste resultaat voor de langere termijn, dan op de laagste prijs op korte termijn.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/01/00-Daan2-1024x734.jpg)
Daan de Jeu: “Is een traditioneel inkoopproces een bokspartij, dan is RGS een huwelijk.”
Geschiedenis RGS
De geschiedenis van RGS omvat zo’n dertig jaar. Onder meer Woningbouwvereniging Spijkenisse, tegenwoordig Woonbron, en Woningstichting Soest, nu Portaal, namen het initiatief rond 1992-1993 samen met hun partner schildersbedrijven. De WVB en het Bedrijfschap Schildersbedrijf, tegenwoordig OnderhoudNL, ontwikkelden vervolgens een Prestatiebestek Schilderwerk.
De Jeu: “Het oorspronkelijke prestatiebestek heet tegenwoordig Prestatieovereenkomst Schilderwerk en Schilderwerk werd al gauw Gevelonderhoud. In het verlengde daarvan is het VGO-keur ontwikkeld, waar veel partijen inmiddels over beschikken.”
De volgende uitbreidingen waren Resultaatgericht Vastgoedonderhoud (RGvO) en Prestatiegericht Samenwerken (PGS), tegenwoordig RGS, dat gebruikmaakt van de Leidraad RGS en een handboek conform de methodiek Kwaliteit in Balans. De leidraad sluit aan op de eisen van OnderhoudNL, Bouwend Nederland, Aedes en Techniek Nederland. Stichting RGS beheert de leidraad en het normenboek. “Een bepaalde manier van samenwerken, wordt al snel RGS genoemd en dat mag natuurlijk ook. Wij als Bureau Onderhoud zien RGS dan ook als een soort containerbegrip met vele verschijningsvormen.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/01/00-Leidraad-RGS-721x1024.jpg)
Bokspartij versus huwelijk
Hoe zou je traditionele inkoop kunnen kenschetsen?
“Een traditioneel inkoopproces kun je zien als een ‘in-concurrentie-model’ met een gunning doorgaans op basis van de laagste prijs. Je ziet elkaar vaak meer als tegenstander dan als samenwerkende partij. Een bokspartij. Niets ten nadele van deze sport, want je zult topfit, scherp en gefocust moeten zijn om te voorkomen dat je knock-out gaat. De moraal van het verhaal is dat je elkaar bij een traditioneel inkoopproces ziet als tegenstander en dat het kan gebeuren dat niet altijd de snelste, de sterkste of de beste getrainde de wedstrijd wint. Het kan voorkomen dat niet de beste partij, de kwalitatief meest hoogwaardige, het werk krijgt.”
Als het traditionele proces een bokspartij is, wat is RGS dan?
“Een huwelijk. Boksen vanuit concurrentie versus een huwelijk vanuit gelijkwaardigheid. RGS, het woord zegt het al, doe je samen. Je gaat samen het inkooptraject in. Uiteindelijk betaalt de opdrachtgever, en je kunt zeggen ‘degene die betaalt, bepaalt’, maar dan wel vanuit het principe van samenwerking en gelijkwaardigheid. Net als in de privésfeer kan het huwelijk stranden, maar hoe daarmee om te gaan ligt vast. En net als in een huwelijk is het zakelijk gezien ook goed om de samenwerking scherp en spannend te houden. Het RGS-proces ‘thermometeren’ of het partnerschap nog steeds datgene oplevert dat je vooraf hebt bedacht. Misschien is het goed nieuwe doelen te stellen en andere resultaten af te spreken zodat het huwelijk spannend blijft en steeds beter wordt.”
____________________________________________________________________________________________________________________________
Onderwerpen E-learning RGS
De Online Bouw Academie is een initiatief van Eisma Bouwmedia. De E-learning Resultaatgericht Samenwerken is op het niveau van MBO+ en bestaat uit vijf modules met telkens een aantal lessen. De cursus is een introductie in RGS met de volgende onderwerpen:
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/01/00-Screenshot_RGS_Online_Bouw_Academie.jpg)
- Introductie
- Wat is RGS?
- Wat zijn de verschillen met traditionele processen?
- Aanbieding
- Hoe kom je tot een aanbieding aan de hand van het gebrek houtrot?
- Uitvoering
- Wie vervult welke rol binnen een RGS-project?
- Oplevering
- Wie doet wat tijdens een oplevering?
- Hoe controleer je de geleverde kwaliteit?
- Beheer
- Hoe meet en volg je een prestatie in de beheerfase?
De E-learning RGS kost 125 euro (ex BTW). Abonnees van Eisma Bouwmedia, waaronder Eisma’s Schildersblad, ontvangen 40 procent korting.
___________________________________________________________________________________________________________________________
Auteur: Marco Groothoff