Door de kennis en ervaring die je als schilder hebt, weet je dat het belangrijk is om dit te doen met kwalitatieve verf en de juiste technieken. Toch zijn er nog een aantal zaken om te zorgen dat deze klus zo goed mogelijk wordt gedaan. Hieronder lees je enkele tips om te zorgen voor een mooi en duurzaam resultaat.
Goede voorbereiding is het halve werk
Met bijna alles geldt, een goede voorbereiding is het halve werk. Bij het schilderen van een schutting is dit niet anders. Voordat je begint met schilderen is het belangrijk om de ondergrond, het hout van de schutting, goed schoon te maken. In het geval van een schutting met veel vuil zoals algen is het aan te raden om dit grondig te doen met een hogedrukreiniger.
Is de schutting onbehandeld, dan is het licht opschuren van het hout voldoende. Is de schutting al eerder voorzien van een verflaag, dan is het raadzaam om uitgebreider te schuren en ook eventuele beschadigingen netjes weg te werken met een vuller voor een strak resultaat. Is de schutting geschilderd met een teerhoudende verf, lees dan dit artikel ‘houtverf verwijderen van teerhoudende onderlaag’ voor advies. Zorg voordat je gaat beginnen met schilderen dat de schutting zand -en stofvrij is, dit geeft het mooiste resultaat.
Wens van de klant
In het geval van een schilderklus voor een klant is het uiteraard van belang om ook rekening te houden met de wensen van de klant. Er zijn veel verschillende opties wat betreft beits en olie en dit is vaak ook een smaakkwestie. Als professioneel schilder is het vooral de taak om hierover de juiste adviezen te geven. Is de schutting bijvoorbeeld niet geschikt om te schilderen of is het toe aan vervanging, wees eerlijk in je advies. De klant kan overwegen om te schutting te vervangen voor een nieuw exemplaar, hij of zij kan mogelijk gebruik maken van een houten schutting aanbieding.
Gebruik geschikte beits of olie
Er zijn verschillende soorten beits en olie die geschikt zijn om aan te brengen op een schutting. Ook onderling zit hier veel verschil in als het gaat om de bescherming van een schutting. Met het ene merk bescherm je de schutting tot 2 jaar en ga je voor een duurder merk dan bescherm je de schutting tot wel 12 jaar.
Beits of olie?
Er zijn een aantal verschillen tussen een olie en beits. Een beits kun je in transparante en meer dekkende varianten kopen. Is het de bedoeling dat de nerf zichtbaar blijft, ga dan voor een transparante kleur en hiervoor kun je zowel een beits als olie gebruiken.
Het wordt in ieder geval sterk afgeraden om een schutting met een blanke of dekkende lakverf te schilderen, de verf kan niet ademen en hierdoor gaat het verf afbladderen of er ontstaan blaasjes. Is het de bedoeling dat de schutting een strak en matte afwerking krijgt, gebruik dan een dekkende beits.
Het grote verschil tussen een beits en olie is vooral de mate van bescherming. Een beits trekt dieper in de poriën van het hout en hierdoor is de schutting beter beschermd tegen weersinvloeden.
Hier let je op tijdens het schilderen
Tijdens het schilderen van de schutting zijn er nog een aantal zaken waar je goed op moet letten:
- Schilder achter de zon aan, zorg dat je nooit in de volle zon gaat schilderen.
- Het beste moment om een schutting te schilderen is tussen april en oktober, de ideale temperatuur ligt tussen de 5 en 25 graden.
- Voor het mooiste resultaat breng je twee lagen beits of olie aan.
- Schilder mee met de structuur van het hout.
- Breng het verf aan in een dunne laag voor een gelijkmatig resultaat.
- Investeer in goed gereedschap, kies voor een kwalitatieve verfkwast en roller.
Tot slot, om tot een zo’n mooi mogelijk resultaat te komen zorg je ervoor dat je een goede voorbereiding treft, een geschikte beits of olie gebruikt en tevens is het belangrijk om de juiste techniek toe te passen. Om de schutting mooi lang te houden is goed onderhoud ook zeker van belang.