Ga naar hoofdinhoud

AkzoNobel in zee met Damen Shipyards


AkzoNobel heeft scheepsbouwer Damen Shipyards aan boord gehaald om een UV-C-lichttechnologie verder te ontwikkelen die scheepsrompen schoon houdt. Philips committeerde zich hiervoor eerder al aan de Nederlandse verffabrikant.

(Foto: Shutterstock).

De technologie gebruikt zogeheten UV-C light-emitting diodes (LED’s) in een coatingsysteem dat net genoeg licht uitstraalt om de ophoping van biofouling – ongewenste aangroei van micro-organismen, planten en dieren – te voorkomen. Op die manier moeten scheepsrompen gevrijwaard blijven van de aangroei van bijvoorbeeld zeepokken.

AkzoNobel meldt dat kleinschalige proeven succesvol zijn geweest. Damen Shipyards voegt essentiële expertise toe op het gebied van scheepsintegratie. ‘Hun kennis en ervaring in de internationale scheepsbouw vergroten onze kansen op succes aanzienlijk’, verwacht AkzoNobels Ralph Slikkerveer. Jasper Schuringa van Damen Shipyards: ‘Dit is een zeer spannend project en past uitstekend in onze strategie de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld te worden.’

Aangroeiwerende oplossing

In 2018 kondigde AkzoNobel al aan dat het met Philips een nieuwe aangroeiwerende oplossing had ontwikkeld die gebruikmaakt van ultraviolet LED-licht. De technologie integreert volgens AkzoNobel UV-LED’s van Philips in een door het verfbedrijf ontwikkeld maritiem coatingsysteem. UV-licht zou dan worden uitgezonden vanaf het coatingoppervlak, wat voorkomt dat organismen zich daar verzamelen.

De op UV gebaseerde aanpak schuwt het gebruik van biociden, die effectief zijn geweest in het voorkomen van vervuiling, maar die zijn gestuit op gezondheids- en milieuproblemen.

(Illustratie: AkzoNobel).

2 reacties op “AkzoNobel in zee met Damen Shipyards

  • Klaas de Wit

    Of een scheepshuid gevrijwaard blijft van alle in de zeeën voorkomende biodiversiteit van aangroei lijkt mij een utopie. Zo gedijen bepaalde algsoorten w.o. de groene juist op die plaatsen als er zich UV-licht kan voordoen bij de water- en windzone.
    Wat wordt er gedaan aan de tubeluressen, zeeinlaatkasten en andere opstakels die op een huid aanwezig zijn die dicht gaan zitten? verven.

  • Klaas de Wit

    Met de regelmaat van de klok komen er op gezette tijden in de prominente vakliteratuur research artikelen vrij over aangroeiwerende
    coatings die milieuvriendelijk zijn.
    Zo komt Springer in het tijdschrift Journal of Coatings Technology and Research in nummer 3/2023 met een op koffie geprepareerde coating op basis van polydimethylsiloxane.
    Volgens de auteurs hebben test uitgewezen dat het een goede algaangroeiwerende eigenschappen bezit. Alleen de snelle uitloging van het koffieextract vormt een belemmering hieraan wordt gewerkt.
    Het artikel vermeld echter niet welke koffiesoort het meest effectief is.
    Bij grootschalig gebruik zou het nog weleens prijsconsequenties geven
    voor de (grote) koffiedrinkers.

    Titel artikel: Coffee/polydimethylsiloxane composite coating for preventing marine biofouling

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


200 extra banen op de tocht bij AkzoNobel

AkzoNobel schrapt nog meer banen

Grootste zonne-energiecentrale AkzoNobel in Polen

Vliegtuigpaneel in Catalaanse stijl

AkzoNobel sponsort Nederlandse deelname aan Expo 2025 Japan


Naar archief >