Ga naar hoofdinhoud

Vaktwijfel


Toen ik een tijdje geleden de website van de SchildersVakkrant opende, viel het woord mij meteen op: vaktwijfel. Het artikel vertelt dat een niet geheel representatief onderzoek uitwijst dat ‘slechts’ 55% van de schilders opnieuw hetzelfde vak zou kiezen. Maar als de drie antwoord-opties zijn: ‘Zeker weten’, ‘Misschien’ of ‘Nee’ dan krijg je al gauw dat een deel van de mensen die dat invullen de keuze maken voor ‘Misschien’. En belangrijker: een steekproef onder de lezers van je nieuwsbrief is vooral representatief voor de lezers van diezelfde nieuwsbrief. Maar het levert wel een leuk artikel op, met een prachtig woord: vaktwijfel.

(Beeld: Shutterstock)

Als er iemand is die vakwijfel moet hebben, ben ik het wel. Want dacht ik een paar jaar geleden nog dat een deel van het schilderwerk door robots uitgevoerd zou worden, blijk ik nu zelf de sjaak. En helaas niet de vaksjaak (ook een goed verzonnen woord trouwens!). Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar er is een bot die waanzinnig goed geworden is in kunstmatige intelligentie: ChatGTP. Het is bizar wat er allemaal al mee kan. Teksten inkorten? Zo klaar. Teksten bedenken? Zo klaar. Een online advertentie bedenken? Zo klaar. En daarmee komt ineens een belangrijk deel van het werk dat ik ben gaan doen na mijn werk als schilder, op de tocht te staan. Misschien moet ik toch maar weer de kwast oppakken.

Maar ja, toen ik nog schilderde, had ik heel snel vaktwijfel. Ik zag andere mensen die veel behendiger waren in het schildersvak dan ik. En ik had ook niet de natuurlijke handigheid die de goede schilder typeert. Vaktwijfel is me altijd overkomen, tot ik begon met online marketing. Na tien jaar ben ik er nog steeds niet op uitgekeken.

En dan nu dit: mijn beroep staat opeens in een lijst met meest bedreigde beroepen door ChatGPT en andere tools met kunstmatige intelligentie. Er staat nog een aantal beroepen op. Wie het lijstje graag wil zien, checkt mijn Twitter-account. Waar ik ook nog wat voorbeelden van ChatGPT deel voor de schilder die nog niet bekend is met dit nieuwe fenomeen. En ik troost mijzelf met de gedachte dat zolang er mensen zijn die woorden als vaktwijfel of vaksjaak verzinnen, er ook ruimte blijft voor menselijke creativiteit en mijn beroep van online marketeer. En anders kan ik altijd nog steekproevenbedenker worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn


Naar archief >