Dit blijkt uit de tiende Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de ondernemers wil investeren in energiebesparing, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, de aanschaf van een elektrische bedrijfsauto of energiezuinige machines en apparatuur.
Gebrek aan kapitaal
In de praktijk blijkt echter dat de subsidies niet effectief zijn, aangezien ze pas worden vergoed nadat de ondernemer de investeringen zelf heeft bekostigd. Dit vormt een probleem, aangezien veel ondernemers juist gebrek hebben aan kapitaal. ‘Het is daarom niet verwonderlijk dat maar 5% van de ondernemers de afgelopen 12 maanden gebruik heeft gemaakt van subsidies. Juist in een periode waarin energiekosten de pan uit rezen’, aldus de onderzoekers. Uit het onderzoeksrapport blijkt ook dat maar erg weinig ondernemers (4%) de weg weten te vinden naar goedkope leningen voor verduurzaming van hun energiegebruik. Vaak worden de regels als onnodig duur en complex ervaren.
7 procent van de ondernemers geeft aan de komende 12 maanden gebruik te willen maken van subsidies en financieringen voor verduurzaming.
Depotstelling
De onderzoekers adviseren subsidieaanvragen te vereenvoudigen, waarbij de ondernemer via een depotstelling niet zelf de energiebesparende maatregelen hoeft voor te financieren. Daarnaast stellen zij voor een landelijke laagrentende lange lening voor energiebesparingen te realiseren, waarbij financiering van meerdere besparingsmaatregelen tegelijkertijd mogelijk zijn.