Ga naar hoofdinhoud

Grondstoffen bepalen CO2-impact van verfindustrie


Grondstoffen hebben het grootste aandeel in de CO2-voetafdruk van de verfindustrie. De afvalfase en het productieproces hebben ook impact, maar in veel mindere mate.

De Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF) heeft de CO2-voetafdruk van in Nederland geproduceerde verven en coatings in kaart laten brengen. Volgens het onderzoek is de CO2-impact van de verffabrieken zelf vrij laag. Grondstoffen hebben met 76 procent het grootste aandeel in de CO2-voetafdruk.

Alternatieve grondstoffen

In industriële verven dragen epoxyharsen en verharders het meeste bij aan de CO2-emissie. In de verven voor de bouw en doe-het-zelfsector heeft titaniumdioxide (TiO2) het grootste aandeel in de CO2-impact.

Om de CO2-voetafdruk te verlagen zouden verfproducenten de grondstoffen met een hoge carbon footprint moeten vervangen door een alternatief. Dat kan in de vorm van een gerecyclede grondstof of een biobased alternatief. Dat wordt echter een uitdaging genoemd, onder meer omdat het lastig is om gedetailleerde informatie te krijgen over de grondstoffen. ‘De verfsector kijkt wel naar alternatieven, maar het verkrijgen van uitgebreide informatie over de milieu-impact van de grondstoffen verloopt stroef’, wordt vastgesteld.

VVVF wil over de uitkomsten van het onderzoek in gesprek met de ketenpartners.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Verfbranche eert Anker Stuy met Delftsblauw bord

Beckford nieuwe voorzitter CEPE

Masters of Maintenance voorlopig van de baan

Diederik Samsom luistert VVVF-jaarevent op

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan


Naar archief >