Ga naar hoofdinhoud

OnderhoudNL: ‘Loonstijging was onnodig hoog’


Koninklijke OnderhoudNL is geschokt dat het CBS vorig jaar de inflatie heeft overschat. Dat komt aan het licht door een nieuwe rekenmethode waarmee het statistiekbureau vanaf nu energieprijzen meet en verwerkt. Henk den Boer, voorzitter van de branchevereniging, doet er vanavond in Nieuwsuur (21.30 uur, NPO2) zijn zegje over.

‘We hebben per 1 januari 10,3 procent loonsverhoging gegeven om de koopkracht te behouden. Dat had, zoals het CBS vandaag publiceert, 6,9 procent moeten zijn’, meldt Den Boer alvast in een persbericht. ‘Een verschil van maar liefst 3,4 procent, dat we te veel hebben betaald.’

Dat zou neerkomen op een bedrag van veertig miljoen euro aan extra loonkosten voor de gehele sector. ‘Naar nu blijkt onnodig’, vindt OnderhoudNL. Den Boer: ‘Bedenk daarbij dat de werkdruk enorm is, de arbeidsmarktkrapte goed voelbaar en de marges gekrompen zijn door de hoge inkoopprijzen van materialen. Op deze manier wordt verduurzaming verDUURzaming.’

In de cao Schilders-, Afwerkings-, Vastgoedonderhouds- en Glaszetbedrijf (SAVG) wordt jaarlijks per 1 oktober een loonstijging afgesproken voor het nieuwe kalenderjaar op basis van de inflatie. Na de zomer beginnen de besprekingen hierover met de bonden. ‘De nieuwe rekenmethode van het CBS komt daarbij uiteraard op tafel’, waarschuwt Den Boer.

Extreme prijsstijgingen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in het voorjaar 2022 al dat de rekenmethode om de prijzen van gas en elektriciteit te meten niet voldoet bij extreme prijsstijgingen zoals destijds. In de oude methode voor energieprijzen werden alleen gegevens gebruikt van nieuwe contracten die huishoudens bij energieleveranciers afsluiten. In de nieuwe tellen de gegevens van lopende contracten ook mee, dus wat de consument werkelijk betaalt. Het CBS heeft daartoe ook overlegd met andere Europese landen.

Met ingang van juni 2023 wordt de nieuwe methode voor het meten van energieprijzen toegepast in de Consumenten Prijs Index (CPI). Deze vervangt daarmee de oude methode. De tot nu toe gepubliceerde uitkomsten van de CPI en de inflatie worden niet herzien.

4 reacties op “OnderhoudNL: ‘Loonstijging was onnodig hoog’

  • J. de Monye

    Inderdaad was de recente 10.3 % een aderlating voor de sector zeker als nu blijkt dat dit verkeerd is ingeschat, dit zijn knoeperts van fouten. Wat ik minder begrijp is dat er op marges wordt toegegeven door hogere inkoop, dit rekent men toch veelal door naar de eindgebruiker? Ook in lopende contracten zie ik in mijn huidige sector, installatiebranche, hiervoor artikelen opgenomen, hiervoor kwam ik uit de ietwat conservatieve schilderbranche zeker als ik het vergelijk met de installatiebranche echter opdrachtgeversland weet dat dit speelt en is vaak bereid hierin mee te denken. Moet men het wel aankaarten en niet er maar vanuit gaan dat er niks te bespreken is op aanbiedingen uit verleden.

    En..is het ook niet zo dat leverancierskortingen gebruikt kunnen worden door bedrijven om zo juist schommelingen in de inkoop op te vangen, kortingen waarvan eindgebruikers vaak helemaal geen weet van hebben en de bruto prijs opgediend krijgen? Bruto prijs hoogwerkers, bruto prijs steigers ook noemend. Neemt niet weg dat de looneis van de bonden achteraf bezien misplaats is, benieuwd waar de bonden mee gaan komen in de nieuwe onderhandelingen. Sterkte!

  • Ger

    Lijkt mij meer een voorzetje om de komende indexering lekker laag te houden.
    Onderhoud.nl is een organisatie voor de werkgevers niet voor de werknemer.

  • Bert

    Probleem van de werkgevers gelukje voor de werknemers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Inspiratie-event ‘Vrouwen in Vastgoedonderhoud’

Toolbox ‘Dieselmotoremissie’ gelanceerd

HJL Groep uit Havelte is nu ERM-gecertificeerd

Tekort aan vakkrachten onder de loep

Amy Davidson vertrekt bij verhuizend OnderhoudNL


Naar archief >