Begin 2020 trokken vertegenwoordigers van het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo aan de bel vanwege de voortdurend slechter wordende staat van het tegeltableau dat te zien is in de winkelpui van de Leidsestraat 86-88.
Het tegeltableau, voorstellend de uitvinder van het slingeruurwerk Christiaan Huygens, maakt een integraal onderdeel uit van de uit 1903 daterende gevel.
In dat jaar breidde uurwerkmaker Pieter Lameris zijn winkel uit en voegde hij de twee panden samen.
Het tegeltableau is een fraai voorbeeld van voor die tijd karakteristieke reclametableaus in een art-nouveau-winkelpui, waarvan er inmiddels nog maar weinig over zijn. De tegels zijn vervaardigd door de bekende Fayence- en Tegelfabriek Holland, die van 1893 tot 1920 heeft bestaan.
Omdat steeds meer tegels door de tand des tijds waren aangetast en dreigden los te raken en verloren te gaan, drong landelijke erfgoedvereniging Heemschut bij de eigenaar van de winkel aan op herstel en deed het tegelijk – vanwege het gevaar dat iemand een kapotte tegel op het hoofd kon krijgen – bij het stadsdeel een handhavingsverzoek.
Met enige druk, volharding en een financiële bijdrage van de gemeente Amsterdam is het tegeltableau dan nu in volle glorie hersteld. Dankzij bemiddeling van Heemschut kreeg de gemeente de helft van de restauratiekosten gesubsidieerd uit de pot voor historische winkelpuien.
De ontbrekende en beschadigde tegels zijn heel precies nagemaakt door Michiel Overhoff en geplaatst door de firma Van Sabben Oud-Nederlandsche Tegelwerken in Oud-Beijerland, waardoor de voorstelling van Huygens met diverse klokken nu weer compleet is. Alleen worden hier nu schoenen in plaats van uurwerken verkocht.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/07/huygens-2-1024x576.png)
Foto’s: Heemschut