Ga naar hoofdinhoud

Extra miljoenen voor restauraties rijksmonumenten


Het kabinet stelt dit jaar 15 miljoen euro extra ter beschikking om een aantal urgente restauraties van grote rijksmonumenten te ondersteunen. Voorwaarde is dat provincies eenzelfde extra bijdrage leveren, de restauraties een hoge bouwkundige urgentie hebben en dat projecten klaar zijn om te beginnen.

Jaarlijks stort het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) 20 miljoen in het provinciefonds voor het restaureren van rijksmonumenten. Provincies verdubbelen dit bedrag en verdelen deze middelen vervolgens onder eigenaren.

Een aantal grote monumenten, waaronder bijvoorbeeld het aquarium in Artis, is dringend toe aan restauratie. Het beschikbare budget in het provinciefonds is daarvoor onvoldoende.

“We hebben prachtige monumenten in Nederland die onderdeel zijn van ons verhaal en onze geschiedenis. Dit extra geld is bedoeld voor grote restauraties van rijksmonumenten die niet langer kunnen wachten omdat de instandhouding van het erfgoed in gevaar komt”, legt demissionair staatssecretaris Gunay Uslu uit.

“De opgave is groter dan het bedrag dat nu beschikbaar is. Daarom ben ik met provincies in gesprek over een gezamenlijke aanpak voor de langere termijn. De extra 15 miljoen die nu bovenop de jaarlijkse 20 miljoen beschikbaar is voor urgente gevallen vormt een eerste stap.’’

Het kabinet verhoogt verder de garantstelling voor leningen van het Nationaal Restauratiefonds (NRF) van 380 miljoen euro naar 500 miljoen euro zodat eigenaren van monumenten ook in de toekomst aanvullende financiering kunnen krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Restauratiewerkplaats Oldambt van start dankzij subsidie

Isolatieglas-subsidie per 1 januari omhoog

Nog 16 miljoen euro in laatste SEBA-subsidiepot

Bijna 143 miljoen euro subsidie voor monumenten

Cyberweerbare zaak mét subsidie


Naar archief >