Een schildersbedrijf dat tevens over een professionele kitmontage-tak beschikt, is een combinatie die je zelden in de schildersbranche ziet. De firma Groothuis in Ootmarsum (Ov.) drijft al jarenlang op deze twee specialismen. Eigenaar-directeur Evert Groothuis doet eerst graag een boekje open over zijn succesvolle afdeling kitmontage.
“De werkzaamheden zijn heel divers. “Onze kitters verzorgen niet alleen alle voorkomende kitvoegen in de bouw, maar dichten daarnaast onder andere glas in kozijnen, sanitaire ruimten, bassins van zuivelfabrieken of waterzuiveringsbedrijven, bedrijfs-, zwembad-, tankstation, afvalverwerkings- en bakkerijvloeren af”, vertelt hij.
Ook de foodindustrie is een belangrijke opdrachtgever voor Groothuis. “Bedrijven in deze sector moeten uiteraard aan zeer strenge eisen voldoen. Elk naadje of kiertje in hun productieruimten moet worden gedicht om bacterievorming te voorkomen en daarvoor doen ze graag een beroep op ons”, zegt Groothuis.
“Ook voor onze eigen schilderklussen is het handig om kitters in eigen huis te hebben. De opdrachtgevers zijn daar erg blij mee. De laatste tijd wordt onze kitafdeling ook steeds vaker ingeschakeld door andere schildersbedrijven.”
Bij Groothuis Schilderwerken en Kitmontage werken momenteel 25 mensen. “Dertien schilders en twaalf kitters. Zij staan samen in totaal voor 20 fte’s”, vertelt Groothuis. “De schilders werken voor het grootste deel in de regio Twente. Onze kitters zijn door heel Nederland werkzaam en dat komt vooral doordat we werken voor opdrachtgevers die een landelijke dekking hebben.”
“Denk onder andere aan Koopmans Bouwgroep, zuivelcoöperatie FrieslandCampina, bouwbedrijf Plegt-Vos, Polybouw Aluminium en aannemersbedrijf Niehof. Onze kitspecialisten werken veelal solo, hebben een eigen bedrijfsauto en productvoorraad en kunnen dus dagelijks vanuit huis naar een klus toe rijden. Alleen op de grotere projecten zetten we uiteraard altijd meerdere kitspecialisten in.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/08/0-groepsfoto-1024x683.jpg)
Alle personeel van Groothuis poseert voor het bedrijfspand
Historie
Het Ootmarsumse schildersbedrijf bestaat dit jaar precies een eeuw. Hoe het begon: In 1923 begon Eef Groothuis – nadat z’n militaire diensttijd erop zat – een schildersbedrijf in zijn woonplaats Vasse. Met een fietstas vol schilder-attributen, blikken verf aan het stuur en – indien nodig – een trap onder de arm fietste hij destijds naar zijn klanten toe.
De orderportefeuille groeide snel, waardoor hij na verloop van tijd personeel in dienst nam. “Mijn opa was een mensenmens, supersociaal en een op en top vakman”, kijkt Evert Groothuis terug. “Aanvankelijk had zijn schildersbedrijf een klein werkgebied, maar door de introductie van de auto werd de wereld een stuk groter en pakte mijn opa zelfs werk op in Almelo en Hengelo.”
“Mijn vader, Harrie, kwam in het midden de jaren vijftig in het schildersbedrijf. Toen hij in 1962 het stokje overnam van opa, was de bouwsector ‘booming’. Er werden erg veel woningen gebouwd. Veel aannemers uit onze regio voerden bouwprojecten in Flevoland uit en deed voor het schilderwerk graag een beroep op het bedrijf van mijn vader. Zo werkten hij en zijn mannen destijds ook veel in de polder”, vertelt Evert Groothuis.
In de beginjaren zeventig ging het schildersbedrijf zich ook richten op kitwerk. “Veel aannemers kwamen tijdens nieuwbouwprojecten met de vraag bij mijn vader of zijn schilders gelijk ook naden konden dichten en afwerken. Pionieren mocht m’n vader graag doen en zo groeide kitwerk uit tot een nieuwe bedrijfstak.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/08/0-1964-Groothuis-Eef-en-Harrie-dagelijks-op-pad-om-te-schilderen-884x1024.jpg)
Wisseling van wacht
Na de schildersopleiding aan het Cibap in Zwolle te hebben voltooid, behaalde Evert Groothuis zijn meesterschilder-diploma en ging hij in 1989 aan de slag in het ouderlijk bedrijf, dat enkele jaren later naar Ootmarsum verhuisde. Medio jaren negentig werd in hier een nieuw en groter bedrijfspand betrokken op het bedrijventerrein.
Samen met zijn echtgenote Desiré nam Groothuis het familiebedrijf in 2005 over. “Het eerste besluit dat ik nam, was om meteen te stoppen met onze afdeling kunststof kozijnen, deuren en ramen. Mijn vader had dat enkele jaren eerder opgezet en daartoe een grote showroom laten bouwen, maar ik had niks met die nieuwe tak. Kunststof is een dood product, waar je als vakman met je handen niks aan toe kunt voegen. Ik legde de focus liever volledig op de disciplines waar we goed in zijn: schilderen en kitten.”
“Het kitwerk deden we er tot dan toe altijd wat bij, maar vanaf 2004 hebben we een flinke professionaliseringsslag ingezet en er een apart kitbedrijf van gemaakt”, zegt Groothuis. “Er bestaat in ons land geen opleiding voor kitwerk. Mensen stappen hier blanco in het vak en worden door ons optimaal geschoold in het kitwerk. We zijn in feite een opleidingsbedrijf geworden. Groothuis schat dat er landelijk zo’n twintig kitbedrijven zijn die op hetzelfde hoge kwaliteitsniveau zitten als zijn eigen onderneming. “Het is een specialisme op zich en de lat ligt hoog in veel projecten. Voor je het weet, heb je een flinke schadeclaim aan de broek.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/08/0-echtpaar-1.jpg)
Desiré en Evert Groothuis zijn trots op hun nu honderd jaar oud bedrijf
Schildersbedrijf
Terwijl menig schildersbedrijf zich tegenwoordig profileert als een vastgoedonderhoudsbedrijf dat meerdere disciplines kan bieden, wil de firma Groothuis zich juist nadrukkelijk onderscheiden als schilders- en kitbedrijf. “Daarin zijn wij sterk.” Het schildersbedrijf legt zich vooral toe op onderhoudswerk.
“Gemeenten, corporaties, mkb-bedrijven, beleggers en particulieren zijn onze opdrachtgevers”, zegt Groothuis. “Of we weleens in het nabijgelegen Duitsland schilderen? Nee, dat zijn twee gescheiden werelden. Daar hebben ze hun eigen schilders. Duitsers schilderen vooral voor de bescherming van hun vastgoed, bij Nederlanders staat vooral de verfraaiing van het pand – het esthetische plaatje – voorop. Duitsers verbazen zich vaak dat de kit in Nederland wordt mee geschilderd!”
Groothuis werkt uitsluitend met vast personeel en niet met flexkrachten om constante kwaliteit te kunnen waarborgen. “Iedere werknemer krijgt van ons een eigen bedrijfsauto. Daaruit spreekt een stuk waardering en het is dan ook een investering in onze medewerkers. Daarmee kweek je goodwill en binding. Eigenlijk draait alles om de vakmannen en -vrouwen van ons bedrijf. Zonder hen zijn we niets.”
Daarom vindt Evert de communicatie met zijn personeel essentieel. “We leven in een andere tijd dan vroeger. Waar je vroeger zonder tegenwoord je opgelegde taken uitvoerde, is nu alles bespreekbaar. En dat willen we ook uitstralen. In overleg is er veel mogelijk, als je het maar vraagt. Daarnaast moet je ook proberen om bij iedereen de juiste talenten naar boven te halen en mensen te coachen.”
Net als andere branchegenoten kan ook zijn schildersbedrijf nog wel extra handen gebruiken. “Gelukkig komt er de laatste tijd weer wat jonge aanwas bij. We hebben goede contacten met de Schildersvakopleiding Hengelo, de lijnen zijn kort en diverse leerlingschilders draaien in ons bedrijf mee. Enkele daarvan zijn na hun vakopleiding bij ons blijven hangen en hebben hier inmiddels een vast contract.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/08/00-entree-kantine-1024x768.jpg)
De toegangsdeur van de Groothuis-bedrijfskantine heeft de look van een bedrijfskeet gekregen
______________________________________________________________________________________________________________________________
Koninklijke Hofleverancier
Groothuis schilderwerken en kitmontage vierde het eeuwfeest in het eerste weekend van juni in een grote feesttent op het eigen terrein. Een van de bedrijfsauto’s hing in een hoge kraan om de gasten al van verre aan te geven waar het feest werd gehouden. Zakelijke klanten waren op vrijdagavond uitgenodigd voor een receptie.
Op zaterdagavond vond een feestavond plaats met alle personeel, hun partners en kinderen en ook oud-medewerkers waren welkom. In het bijzijn van honderden aanwezigen kreeg het bedrijf uit handen van de loco-burgemeester van de gemeente Dinkelland het predikaat ‘Koninklijke Hofleverancier’ overhandigd (zie foto).
Ook het persoonlijke bezoek en de overhandiging van het bronzen schilderbeeldje met oorkonde door OnderhoudNL-directeur Okke Spruijt werd gewaardeerd door de familie Groothuis. Op zondag was het open huis en kon het bedrijfspand worden bezichtigd door iedereen die hierin interesse had. Dé publiekstrekker waren de zogenoemde Groothuis Skills, een zeskamp voor regionale verenigingen die punten konden scoren met een aantal schilder- en kitgerelateerde spelletjes.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/08/0-schild.png)
______________________________________________________________________________________________________________________________
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/08/0-Wall-of-Fame-1024x768.jpg)
De Wall of Fame van Groothuis toont een foto van iedere werknemer
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/08/0-bedrijfsauto-oud-1024x768.jpg)
Een oude, gereviseerde bedrijfswagen van Groothuis is te zien in het bedrijfspand