Ga naar hoofdinhoud

‘Trots op zes generaties Van Uden in de sector’


De schildersbranche is van oudsher een sector met veel familiebedrijven. Ondernemingen die door de tijd heen van generatie op generatie overgingen. Jeroen van Uden, werkzaam bij Keim Nederland, heeft ook schildersroots. De Bosschenaar besloot in zijn vrije tijd in het verleden van zijn voorouders te duiken en ontdekte dat hij inmiddels de zesde generatie Van Uden is die in de schildersbranche werkt. Met hem spitten we hun historie in deze sector door, welke net als die van Eisma’s Schildersblad in de 19e eeuw begon, door.

Jeroen van Uden besloot in zijn vrije tijd in het schilderverleden van zijn voorouders te duikenenverzamelde vele oude foto’sen attributen

Jeroen van Uden (54) kun je met recht een ‘ervaringsdeskundige’ in de schildersbranche noemen. Na zijn opleiding aan SintLucas in Boxtel in 1990 te hebben voltooid, koos hij voor de vervolgstudie Bouwtechniek (Beschermings- en Afwerkingstechnieken) op het PTH in Eindhoven.

Vervolgens werkte Van Uden door de jaren heen onder andere als projectleider bij schildersbedrijf Van der Kruijs (Eindhoven), projectleider/calculator/werkvoorbereider bij Van der Meijs Vastgoedonderhoud (Eindhoven), bedrijfsleider Onderhoud, Service en Schilderwerk bij de firma Hoedemakers Bouw en Ontwikkeling (Rosmalen, bedrijfsleider bij Liebregts Resultaatgericht Vastgoedonderhoud (Eindhoven), accountmanager bij Sikkens Verkoop, en commercieel accountmanager in Nederland voor het Belgische Boss Paints.

Momenteel is hij commercieel technisch adviseur bij Keim Nederland.

Zijn interesse voor het familieverleden in de schildersbranche ontstond ruim dertig jaar geleden, toen hij in het ouderlijk huis een medaille van zijn grootvader onder ogen kreeg. “Opa had deze medaille in 1929 ontvangen op het Institut Supérieur de Peinture Van Der Kelen-Logelain, een school voor decoratief schilderen in Brussel, omdat hij daar een tweejarige hout- en marmerimitatie-opleiding had voltooid.”

“Verder werd ik ook getriggerd door oude schilderfoto’s van de familie die mijn vader in zijn bezit had. Toen ik voor mijn werk een keer op kantoor bij schildersbedrijf Van Vonderen in Bergeijk kwam en daar een oude groepsfoto aan de muur zag hangen waarop onder andere mijn opa als schilder stond, ging het verleden helemaal bij mij leven. Daardoor ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de familiehistorie”, vertelt Van Uden.

Verver’

Door online speurwerk kreeg Van Uden door de jaren heen een steeds duidelijker beeld van het schilderverleden van zijn familie. “Bijna alle openbare archieven zijn tegenwoordig gedigitaliseerd en dan kun je snel en eenvoudig historische gegevens over je familie terugvinden”, zegt Van Uden. Enthousiast toont hij een groot aantal oude foto’s en documenten uit het verleden, die uitgespreid voor hem op de tafel liggen.

De eerste link van de Van Udens met het schildersvak gaat terug naar 1842. “Op een gemeentelijk document vond ik terug dat mijn oudvader, Laurentius van Uden, geboren in 1808 te Geffen, ‘verver’ van beroep was. Een van zijn zoons, Johannes, was mijn betovergrootvader. Hij begon in 1877 aan de Hoofdstraat 95 in Veghel een eigen schilders- en behangbedrijf. Dit pand heeft tegenwoordig een woonfunctie en voor het huis ligt een tegel met mijn familienaam als aandenken”, vertelt Van Uden.

Jeroen van Uden zijn betovergrootvader Johannes in het midden tussen de vier zoons die ook schilder waren. Links staat z’n overgrootvader. De foto dateert uit 1890

Boek

Van Uden heeft veel foto’s van het schilderverleden van zijn voorouders in z’n bezit. Hij kreeg de meeste daarvan van Boy van Lamoen, een ver familielid van hem uit Heeschwijk, die momenteel aan een boek werkt over de wijd vertakte schilderfamilie Van Uden in Noord-Brabant. “Onder andere onze familietak wordt daarin ook in woord en beeld genoemd”, legt Van Uden uit.

Deze uitgave zal binnenkort in beperkte oplage verschijnen. “De schilderfoto’s van het eerste uur die ik in mijn bezit heb gekregen, stammen uit circa 1900 en daarop zie je mijn betovergrootvader met zijn gezin en personeel voor het bedrijfspand staan. Een zoon van hem, Johannes junior, verhuisde later naar de Heuvelstraat in Veghel om daar voor zichzelf te beginnen als schilder. Dat was mijn overgrootvader. Hij had vier zoons, Pierre, Johan, Frans en Leo. Zij werkten allemaal mee in het schildersbedrijf.”

“Pierre was mijn grootvader. Hij ging in 1927 naar het – eerder door mij genoemde – Institut Supérieur de Peinture Van Der Kelen-Logelain, een school voor decoratief schilderen in Brussel om daar een tweejarige hout- en marmerimitatie-opleiding te volgen. Kijk, ik heb hier nog een mooie groepsfoto waarop alle Nederlandse leerlingen in Brussel staan afgebeeld. Later ging hij hierin zelf ook lesgeven aan schilders in Veghel.”

Het schildersbedrijf van Jeroen van Uden zijn betovergrootvader aan de Hoofdstraat in Veghel rond 1910. Tweede van links staat z’n opa Pierre

Pierre van Uden in 1927 als student op het Institut Supérieur de Peinture Van Der Kelen-Logelain, een school voor decoratief schilderen in Brussel

Schilder Pierre van Uden (links met sigaar) als docent hout- en marmerimitaties tussen leerlingen in Veghel in 1932

Zelfstandige

Van Uden zijn grootvader begon na verloop van tijd een eigen schildersbedrijf aan de Hoofdstraat 4 in Veghel. Dat combineerde hij met een drogisterij, die mijn grootmoeder runde. “Hij had zo’n vier schilders in dienst. Mijn vader, Piet, was zijn enige zoon en werkte van jongsaf aan mee in het schildersbedrijf. Opa was nog maar 61 jaar toen hij in 1966 overleed. Ik heb hem helaas niet meer meegemaakt”, kijkt Van Uden terug.

Zijn vader Piet was in 1958 al een eigen schildersbedrijf begonnen aan de Aartshertogenlaan in Den Bosch, in de wijk De Vliert. “We hadden er ook een drogisterij bij en daar was mijn moeder verantwoordelijk voor. Ik herinner mij nog dat aannemingsbedrijf Van der Lee, specialist in grond-, weg- en waterbouwprojecten, een grote klant van mijn vader was. Hij voerde veel onderhoudswerk, waaronder spuitwerk, en handgeschilderde reclame-uitingen voor hen uit.”

Van Uden was negen jaar oud, toen zijn vader in 1976 stopte als zelfstandig schilder. “Hij ging toen in loondienst bij schildersbedrijf Lelieveld in Den Bosch en later bij Gebroeders Van der Plas in Rosmalen. In 2000 stopte hij definitief met werken. Ik had niet de ambitie om schilder te worden. Na de Mavo te hebben gedaan, wist ik niet wat ik wilde worden en toen besloot m’n vader mij aan te melden bij SintLucas. Zo belandde ik tegen wil en dank toch in het schildersector en dat beviel me eigenlijk best goed. Veel klasgenoten van toen zijn nu nog werkzaam in de schildersbranche en kom ik regelmatig tegen.”

Jeroen van Uden zijn vader, Piet, in 1950 met een verfspuit aan het werk in de werkplaats van het ouderlijk bedrijf

Piet van Uden aan het reclame schilderen voor een van zijn grootste opdrachtgevers: aannemingsbedrijf Van der Lee in Den Bosch

Collectie

Na ook de PTH in Eindhoven te hebben gedaan, voelde Van Uden niets voor een toekomst om – zoals de vijf eerdere familiegeneraties – zelf aan de kwast te staan. “Door de jaren heen heb ik daarom altijd gekozen voor aansturende functies in de schilders- en vastgoedonderhoudssector en inmiddels zit ik al negen jaar in de sales voor verfproducenten en dat bevalt me goed”, zegt hij.

“Of er een zevende generatie Van Uden in het vak zal stappen? Onze zoon volgt momenteel een studie urban design, maar wie weet, komt hij ooit ook in onze branche terecht. Dat zal de tekomst moeten uitwijzen.”

Ondertussen gaat Van Uden zijn verzamelwoede door.  “Ik heb inmiddels een mooie privé-collectie losse documenten en oude foto’s en moet dat nog eens goed documenteren en digitaliseren. Het zou mooi zijn als ik mijn collectie nog eens op een mooie plek zou kunnen exposeren. Ik ben trots op zes generaties Van Uden in het schildersvak en breng dat daarom graag onder de aandacht in Eisma’s Schildersblad!”

Het pand aan de Hoofdstraat in Veghel waarin ooit schildersbedrijf Van Uden was gevestigd, is tegenwoordig een woonhuis

Van Uden zijn grootvader Pierre had in de vorige eeuw een schildersbedrijf aan de Hoofdstraat 4 in Veghel en combineerde dat met een drogisterij

Het schilderdiploma dat Piet van Uden in 1957 na drie jaar aan de Avondnijverheidsschool in Veghel behaalde

Van Uden: “Ik ben trots op zes generaties Van Uden in het schildersvak.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan


Naar archief >