![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/09/Tijd-voor-Kwaliteit-674x1024.png)
Pieter Smeets staat als vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf, dat in 1920 werd opgericht. Van 2008 tot 2018 vormde hij, samen met zijn ouders, Rob en Mariet, de VOF Rob Smeets Schilderwerken in Maastricht.
Daarna namen hij en zijn vrouw Marie-Louise de zaak over en werd de firmanaam veranderd in Pieter Smeets Schilderwerken met Gronsveld als thuishaven.
Sinds vorig jaar hebben ze een abonnement op Eisma’s Schildersblad. Een blad dat hem niet onbekend was. “Mijn vader was in het verleden abonnee, maar zag het blad op een gegeven moment nauwelijks meer in, mede door een gebrek aan tijd. De stapel ongelezen bladen groeide en toen besloot hij in 2006 het lidmaatschap op te zeggen.”
Met hun schilderproject ‘vakantiewoningen De Snauwenberg’ zat Pieter Smeets Schilderwerken in 2021 bij de dertig voorgeselecteerde projecten voor de Nationale SchildersVakprijs. “We haalden de finale uiteindelijk niet, maar wonnen wèl de Klanttevredenheidsprijs”, glimlacht Smeets.
“In die periode kwam Eisma’s Schildersblad opnieuw onder mijn aandacht en vorig jaar heb ik een abonnement genomen. Zodra ik een nummer heb gelezen, gaat het blad door naar mijn vader die nu als ‘pensionado’ wel de tijd heeft om het magazine te lezen. Persoonlijk vind ik met name de verhalen over schilderprojecten in uitvoering interessant. Ik ben altijd nieuwsgierig hoe ze zo’n klus uitvoeren”, vertelt hij.
Behangserie
Daarnaast leest Smeets graag verhalen met diepgang en vaktechnische artikelen in Eisma’s Schildersblad. “Zo vind ik het bijvoorbeeld leerzaam om de huidige verhalenserie over wandbekleding en het aanbrengen daarvan te volgen. Het is een soort van ‘opfrisser’ van de lesstof die ik vroeger op SintLucas kreeg. Een rubriek als Zaken & Mensen lees ik niet of nauwelijks. Dat interesseert me niet zo.”
Smeets heeft momenteel zeven werknemers in dienst. “In het verleden waren dat er meer, maar ik heb het personeelsbestand ingekrompen omdat ik zelf nauwelijks nog aan schilderen toe kwam. Ik was te druk met regelwerk en werd een soort van manager, terwijl ik liever aan de kwast sta. Nu ga ik weer vier dagen per week met plezier mee op klus en heb ik één kantoordag. Verder ben ik in de avonduren en in het weekend vaak nog voor het bedrijf bezig. Marie-Louise, mijn echtgenote, doet de boekhouding.”
Geen haastklussen
Het Gronsveldse bedrijf legt zich uitsluitend toe op schilder- en behangwerk. “Met kleinschalig timmerwerk en glaszetten heb ik geen affiniteit. Dat besteed ik uit”, zegt Smeets.
Hij werkt hoofdzakelijk in de particuliere sector, maar heeft bijvoorbeeld ook een hotel en een jeugdzorgstichting als vaste opdrachtgever. “We pakken het liefst mooie projecten op waarbij je nog de tijd krijgt kwaliteit te leveren. Haastklussen zijn niet aan ons besteed.”
Hun werkgebied is vooral Zuid-Limburg. Zo had het bedrijf de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld druk met het opnieuw schilderen van panden in Valkenburg die door de overstromingen enorme waterschade hadden opgelopen.
“Ik geef mijn schilders zelf veel verantwoordelijkheid op projecten. Ze weten wat voor kwaliteit ik eis. Dat vertrouwen wordt gewaardeerd en mede daardoor heb ik geen personeelsverloop. We hebben een mooi team”, zegt Smeets.
“Of mijn personeel Eisma’s Schildersblad ook leest? Nee. Hoewel ik het magazine wel op de zaak heb liggen, wordt er niet in gekeken. Dat komt denk ik mede doordat we geen bedrijfskantine hebben. Misschien is het een goed idee om hen eens te adviseren Eisma’s Schilderblad door te lezen!”
______________________________________________________________________________________________________________________________
Abonnee sinds 2022
Naam: Pieter Smeets
Functie: Eigenaar-directeur Pieter Smeets Schilderwerken
Vestigingsplaats: Gronsveld (L.)
Aantal werknemers: Zeven
______________________________________________________________________________________________________________________________
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/09/00-Pieter_Smeets_20230728_00009-683x1024.jpg)
Foto’s: Marcel van Hoorn Fotografie