Ga naar hoofdinhoud

Onderhandelingen over lonen zitten nog steeds vast


De vakbonden FNV, CNV en LBV en de werkgevers, verenigd in OnderhoudNL, zijn nog niet tot een akkoord gekomen over het percentage waarmee de schilderslonen gaan stijgen. Een besluit daarover zou maandag 25 september vallen, werd opgeschoven naar donderdag de 28ste, maar ook toen kwamen de partijen er niet uit.

Op 1 oktober moet er duidelijkheid zijn over de salarisstijging per 1 januari in de cao voor het schilders-, afwerkings-, vastgoedonderhouds- en glaszetbedrijf (SAVG). Daarin is een automatische prijscompensatie afgesproken, waardoor de lonen evenredig meestijgen met de inflatie. Vorig jaar leidde dit tot een historische 10,3 procent loonsverhoging.

Dit cijfer is in een ander daglicht komen te staan toen het CBS in juni overschakelde op een andere rekenmethode voor de inflatie: lopende energiecontracten telden vanaf dat moment ook mee, in plaats van alleen nieuw afgesloten contracten. OnderhoudNL stelt zich sindsdien op het standpunt dat de lonen dit jaar niet met 10,3 maar met 6,9 procent hadden moeten stijgen.

Compensatie

Dat is niet meer terug te draaien, maar de werkgevers willen wel een vorm van compensatie voor de in hun ogen te veel betaalde loonkosten. Naar schatting 35 miljoen euro te veel, aldus voorzitter Henk den Boer in een online-video. ‘Dat is pijnlijk voor die mooie bedrijven die Nederland elke dag onderhouden en verduurzamen. Daarom stelt OnderhoudNL dat de inflatie van dit jaar en de bovenmatig onterechte structurele loonsverhoging, die we nog jarenlang meeslepen, met elkaar moeten worden verrekend.’

De nieuwe onderhandelaar van CNV Vakmensen, Anthony Williams, staat daar duidelijk anders in. ‘Ik heb er sympathie voor dat de werkgevers luisteren naar hun boze leden. Maar daar ga ik niet in mee. In de cao, die loopt tot en met 2025, hebben we nu eenmaal een automatische prijscompensatie afgesproken. Het liefst met een plusje erbovenop. Dat dit plusje er deze keer niet in zit, begrijp ik.’ Ook Peter Roos van de FNV stelt dat de apc ‘de bodem’ is.

Geen concessies

Williams benadrukt ‘altijd te luisteren’, maar voegt daaraan toe niet bereid te zijn tot een concessie. In zijn ogen hebben de vakbonden die vorig jaar al gedaan, in een tijd van recordinflatie na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. ‘Vorig jaar had de verhoging eigenlijk 12,4 procent moeten zijn, want we baseren ons op de zogeheten afgeleide inflatie. Toen hebben we dus al een handreiking gedaan.’

Het cijfer waarop de bonden zich voor de loonsverhoging van 2024 baseren is de consumentenprijsindex van afgelopen juli: 3,3 procent. ‘Dat is puur koopkrachtbehoud’, aldus Williams, met wie in de komende SchildersVakkrant (editie 14) een nadere kennismaking te lezen is.

Update: OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Amy Davidson vertrekt bij verhuizend OnderhoudNL

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk

FNV voert druk op in vroegpensioenstrijd

Schilderslonen stijgen met 2,7 procent

Akzo-personeel krijgt er tien of negen procent loon bij


Naar archief >