Je kunt je afvragen of het professioneel is: je schildermateriaal kopen bij budgetketen Action. Toch ligt daar vanaf begin 2024 – in de schappen tussen de vachtrollers, zwarte verfbakjes en St Marc – een product waarmee je ook als vakschilder je voordeel kunt doen. Want prof of doe-het-zelver; niemand zit te wachten op harde kwasten. En dat is precies wat de vacuüm brush voorkomt, weet Wim van Vliet uit Harmelen. Hij bedacht ’m, uit pure frustratie.
‘Áls ik thuis al even tijd had om te schilderen, liep dat altijd uit op een teleurstelling. Hoe vaak ik wel niet met een onbruikbare kwast in de hand heb gestaan. Uitgedroogd, met harde stukken of juist volgezogen met vies water. Die konden linea recta de afvalbak in.’ Gloednieuwe exemplaren wachtten steevast hetzelfde lot. ‘Verspilling ten top.’
In de mist
Zich bij zoiets neerleggen, zit niet in de aard van de elektricien. ‘Als servicemonteur moet ik dagelijks oplossingen bedenken. Zeggen dat iets niet kan, vind ik te makkelijk. Gebruikte kwasten zacht houden; er moest toch wel iets op te verzinnen zijn? Eerst maar eens uitproberen, is mijn motto.’
Een kwast in een zakje, in een potje, in de koelkast, in de vriezer. Het bood allemaal geen soelaas. Totdat Van Vliet besloot de kwast vacuüm te trekken. ‘In eerste instantie droogde de kwast nog sneller uit.’ Een beetje een scheikundig verhaal. ‘Door het vacuüm vervalt de druk van buitenaf. De weekmakers worden als het ware uit de verf getrokken en verdampen.’ In tegenstelling tot terpentine deed een laagje water onderin de bus de truc wél. ‘Water verdampt in vacuüm. De mist die ontstaat, houdt de kwastharen zacht.’ De vacuüm brush is daarmee alleen geschikt voor kwasten gedoopt in acryl producten.
![geen harde kwasten in de vacuüm brush](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/09/SVK14_Specialist02-768x1024.jpg)
Planten bewateren
Hoe je het in de praktijk aanpakt? De gebruikte, langs de verfpot afgestreken kwast hang je in de houder van de doorzichtige plastic bus, boven een laag water. Vervolgens zuig je er met een pompje alle lucht uit. Na circa twee uur zie je de werking ook echt: er vormt zich condens aan de binnenkant. Heb je de kwast nodig, dan is het een kwestie van ventiel indrukken en deksel eraf halen.
‘Doordat de kwast hangt, blijft de vorm goed. De haren worden nergens ingedrukt en hangen ook niet in een chemisch soepje. Met dit systeem kun je altijd direct verder met schilderen, bewaar je verschillende kleuren in één pot en heb je geen chemisch afval.’ Sterker nog: zonder vacuüm wordt waterdamp weer water. Dat je gewoon bij de planten kunt gieten.
‘Met dit systeem kun je direct verder met schilderen.’
Jarenlang zacht
Zolang het systeem gesloten is – er vacuüm op zit – werkt het. Na zijn vinding, in 2014, stond de vacuüm brush zelfs 7 jaar lang onaangeroerd in de schuur van de Harmelaar. ‘Ik had me in 2015 ingeschreven voor het tv-programma “Het Beste Idee van Nederland”, maar strandde al in de voorrondes. Toen ik vorig jaar een belletje kreeg met de vraag of ik mee wilde doen aan het tv-programma “Wat een uitvinding” heb ik de bus pas weer van de plank gehaald. De kwast was nog steeds zacht.’
Proefproduct
Het is door deelname aan dit SBS-programma dat de vacuüm brush straks bij alle Action-winkels in Europa verkrijgbaar is. Want Van Vliet won. In de finale stond voor de jury al snel vast dat zijn verzinsel – met patent – een belangrijker probleem oplost dan shirts die van een droogrek afwaaien en kaas waarvan lastig te schaven valt. Jurylid Jasper Schilder, hoofd inkoop bij Action, noemde het ‘een product waar je veel mensen in Europa blij mee kunt maken. En dat op een duurzame manier kan worden gerealiseerd.’ Want ook het weggooibedrijf wil naar een groener tintje.
Een proefproduct is inmiddels in de maak. Iets waarover de elektricien ook zeggenschap heeft. Hij wordt meegenomen in het hele proces. ‘Aan het concept zelf valt weinig te tornen. De vormgeving verandert iets en waarschijnlijk komen er een aantal varianten op de markt. Alle kwasten van de Action passen er straks sowieso in. Rond en plat.’ En de naam? Van Vliet gokt op “vacuüm paint”. ‘Breder dan de kwast alleen, voor de herkenbaarheid.’