Met dit product kunnen agrariërs eigenhandig de stalvloer coaten. ‘Door zelf een coating aan te brengen, besparen ze flink wat kosten’, zegt Luke Pol tegen de papieren editie van nieuwsblad Stedendriehoek. ‘Daarom hebben wij onze producten heel gebruiksvriendelijk gemaakt, met duidelijke instructies. Wie kan verven, kan ook een voergangcoating aanleggen.’
Waarom Farmcoat juist nu ineens zo hard loopt, staat niet in het artikel. Wel dat de broers uit Twello, zoons van een huisschilder, Farmcoat een kleine twee jaar geleden op aanvraag bedachten. Uitdaging: de zuren en bacteriën uit het voedsel en speeksel van koeien vreet flink in de betonnen ondergrond van een voergang, waardoor deze na een jaar al behoorlijk kan zijn uitgesleten.
Koeklaag
Dit heeft weer een ‘koeklaag aan voerresten’ te gevolg die moeilijk te verwijderen is. Bovendien is het een broedplek is voor bacteriën en schimmels. Na verloop van tijd eet een koe niet meer van een schone ondergrond en kan de boer het voer niet meer makkelijk aanschuiven, zo staat in het huis-aan-huisblad voor de regio Apeldoorn-Zutphen-Deventer.
Frank Pol: ‘Zodoende bedachten we een coating die de ondergrond beschermt tegen de zuren en zware belasting.’ Het doe-het-zelfaspect van dit product slaat aan. ‘Al snel kwamen er aanvragen voor tanklokalen, melkputten, varkensstallen, wanden in paardenstallen en meer’, zegt Luke Pol.
De broers willen verder groeien met hun agrarische bedrijfstak. Daarom zijn ze dit najaar te vinden op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen en voor volgend jaar liggen er exportplannen naar omliggende landen.
SchildersVakkrant portretteerde Frank en Luke Pol eerder dit jaar: Pionierende Polletjes blijven hun filosofie trouw.