Palet en Pleijsier zijn, net als andere werkgevers, constant op zoek naar nieuw talent. Zij willen niet alleen een goed salaris bieden, maar ook echt investeren in ontwikkeling van jonge vakmensen. Werven, verbinden en behouden zijn daarbij belangrijke items op de huidige arbeidsmarkt, waar meer vraag is dan aanbod. En het lijkt er op dat daar voorlopig geen verandering in komt.
De ondernemers uit Genemuiden willen zich daarbij onderscheiden en extra aandacht besteden aan een positieve, vitale werksituatie waarin iedereen zich thuis voelt. Daarbij geven zij met hun initiatief ‘Jong & Pleijsier’ jonge medewerkers de kans om hun stem te laten horen en ideeën op tafel te leggen.
Eisma’s Schildersblad sprak met veiligheid-, gezondheid-, welzijn- en milieu (VGWM)-coördinator) Kirsten Pleijsier en Nella Marcus, een enthousiaste vakvrouw in opleiding die deel neemt aan ‘Jong & Pleijsier’. In totaal zijn acht jonge vaklieden van beide bedrijven actief bij dit project betrokken. De directie van deze middelgrote onderneming met vijftig werknemers is – net als Kirsten – onderdeel van ‘Jong & Pleijsier’. Samen gaan zij met de jongeren in gesprek.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/10/De-kick-off-vorig-jaar-van-Jong-Pleijsier-in-de-vergaderzaal-van-Palet-Vastgoedonderhoud-en-Pleijsier-Bouw-en-Onderhoud-1024x768.jpg)
De kick-off vorig jaar van Jong & Pleijsier in de vergaderzaal van Palet Vastgoedonderhoud en Pleijsier Bouw en Onderhoud
Inspiratiebron
Kirsten zegt over het project: “Dit is één van de beste manieren om met een jongere generatie in contact te blijven en hen het gevoel te geven dat ze meer dan welkom zijn. Het zijn onze toekomstige frontline medewerkers. Deze mensen zijn over een aantal jaren het gezicht van ons bedrijf en staan rechtstreeks met onze opdrachtgevers in contact. Daarom hechten wij veel waarde aan hun mening en dat ze zich thuis voelen in ons bedrijf. Ze zijn voor ons een bron van inspiratie en we hopen op deze manier ook om hen aan ons bedrijf te kunnen binden.”
Generatie Z
De huidige jongeren die nu de arbeidsmarkt betreden, worden ook wel generatie Z genoemd. Wat maakt hen anders dan voorgaande? Kirsten: “Zelf ben ik ‘net wel-net niet’ onderdeel van generatie Z en wat ons kenmerkt, is dat wij opgroeien in een wereld waarin altijd toegang is tot social media, websites en apps. Daardoor kunnen we veel informatie verkrijgen.”
“Jongeren laten meer van zich horen en identificeren zich onder andere met inclusiviteit en duurzaamheid. Ze staan open voor verandering en vinden persoonlijk contact essentieel. Wij merken dat het belangrijk is om deze jonge generatie blijvend te stimuleren met feedback. Spreek je waardering uit voor dingen die goed gaan, stimuleer een gezonde werk-privébalans, geef opbouwende kritiek. Zorg dat jij die betrokken, coachende werkgever bent die hen ziet. Ieder mens is anders en heeft een andere benadering nodig.”
Kirsten vervolgt: “Door periodiek in gesprek te gaan met alle werkende jongeren in ons bedrijf hebben we een vertrouwde omgeving weten te creëren waarin ze zich vrij voelen om dingen te delen over diverse onderwerpen en hoe wij hier als bedrijf ondersteuning kunnen bieden. Hierbij kun je denken aan een doorbetaalde schooldag of een rijbewijs halen op kosten van de zaak. Dat is volgens mij ook de kracht van ‘Jong & Pleijsier’. We leggen de basis voor een goede samenwerking en het behouden van jonge mensen.”
Opleiding schilder
Dat gevoel heeft de 19-jarige Nella Marcus ook. In eerste instantie liep zij stage voor een mbo-opleiding bij Palet Vastgoedonderhoud. Nella vond het schildersvak zo leuk dat ze besloot om voor een BBL-leertraject ‘opleiding schilder niveau 2’ te kiezen.
Daarvoor werkt zij vier dagen bij erkend leerbedrijf Palet en krijgt zij één dag per week les bij de Schildersvakopleiding in Zwolle. Het werk bevalt haar goed. De opdrachten die zij samen met een team uitvoert, zijn uitdagende en interessante projecten en behoorlijk gevarieerd.
Wat haar verder opvalt is de sfeer in het team. “Je wordt goed opgenomen. Je krijgt uitstekende werkinstructies van je leermeester en de organisatie heeft oog voor je. Ik kan binnen Palet Vastgoedonderhoud aan mijn persoonlijke ontwikkeling werken en voel me gesteund. Niet alleen door het bedrijf, maar ook door de andere jongeren.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/10/Links-Nella-Marcus-vakvrouw-in-opleidng-en-rechts-coordinator-Kirsten-Pleijsier-maken-deel-uit-van-Jong-Pleijsier-1024x1024.jpg)
Schilder Nella Marcus (links) en VGWM-coördinator Kirsten Pleijsier maken beide deel uit van Jong & Pleijsier
Meerwaarde
Nella en de andere leeftijdsgenoten komen door ‘Jong & Pleijsier’ periodiek samen in de hoofdvestiging van Palet en Pleijsier. Met coördinator Kirsten bespreken ze dan de actuele zaken en de behoeften die er liggen. Bijvoorbeeld: Wat zijn de ambities, wat is daarvoor nodig? Maar ook met persoonlijke zaken kunnen zij bij Kirsten terecht.
Nella: “Kirsten is ook vrouw, die ons net iets beter begrijpt. We zijn nu met twee vrouwelijke schilders bij Palet en ondanks dat we in de minderheid zijn, merk je wel een verschil met toen ik hier begon.”
Om de teamgeest te bevorderen, plant de initiatiefnemers achter Jong & Pleijsier bijvoorbeeld excursies. Zo is de groep deze zomer bij tapijtproducent Condor Carpets in Hasselt geweest en werd dit bezoek afgesloten met een etentje. Over teambuilding gesproken.
Kirsten zegt: “Door deze manier van werken krijg je andere impulsen en maak je het onderscheid met andere organisaties. Voor ons als werkgevers geeft ‘Jong & Pleijsier’ veel voordelen. Het is uniek om zo met elkaar in gesprek te gaan. Je medewerkers communiceren dit ook in onderlinge contacten naar buiten en zo trek je ook weer nieuwe collega’s aan!”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/10/Om-de-teamgeest-te-bevorderen-plant-de-onderneming-bijvoorbeeld-ook-excursies-1024x768.jpeg)
Om de teamgeest te bevorderen worden voor Jong & Pleijsier bijvoorbeeld ook excursies georganiseerd
Auteur: Gerard Scholten