Ga naar hoofdinhoud

Woningcorporaties voeren druk op werkgevers flink op


Hommeles bij misschien wel de belangrijkste opdrachtgevers van vastgoedonderhoudsbedrijven: de vakbonden CNV, FNV en De Unie roepen werknemers van woningcorporaties in en rond Assen op om morgen, donderdag 11 januari, hun werk 24 uur neer te leggen. Ze zijn boos op werkgeversvereniging Aedes omdat die in hun ogen weigert een fatsoenlijke loonsverhoging door te voeren in de komende cao.

‘Corporaties hebben hun mond altijd vol over hun maatschappelijk kapitaal. Maar als het om hun menselijk kapitaal gaat, geven ze niet thuis’, foetert Robbim Heins van CNV Vakmensen in een persbericht.

Volgens de CNV-onderhandelaar wordt het werk van corporatiemedewerkers steeds zwaarder en complexer. ‘De werkdruk neemt toe, maar ondertussen loopt hun salaris mijlenver achter op de inflatie’, zegt Heins. ‘In 2022 kregen ze een loonsverhoging van drie procent en in 2023 van 2,4 procent. Ver onder de inflatie, bleek achteraf, waardoor medewerkers een enorme koopkrachtachterstand hebben opgelopen. Daarom eisen we nu onder andere een structurele loonsverhoging van 83 euro bruto per maand plus elf procent.’

De werkgevers, verenigd in Aedes, willen daar tot nu toe niets van weten. Heins: ‘Tot aan vandaag boden ze maar een loonsverhoging van acht procent. (…) Verder willen ze hun medewerkers wel tegemoetkomen via een eindejaarsuitkering, maar alleen als ze die nog niet hebben. Dat schiet voor veel mensen dus niet op.’ Heins stelt dat voor koopkrachtbehoud over de jaren 2022, 2023 en 2024 een loonsverhoging van zo’n dertien procent noodzakelijk is.

De 24-uursstaking is niet de eerste waarschuwing van de medewerkers aan het adres van hun werkgevers. In oktober lieten al meer dan 9.000 mensen via een petitie weten dat ze fatsoenlijke koopkrachtcompensatie willen. Daarna volgden er korte regionale werkonderbrekingen door het hele land.

Dinsdag ontvingen de bonden een uitnodiging van Aedes om opnieuw aan tafel te gaan. ‘Uiteraard zijn wij bereid het gesprek met de werkgevers te hervatten’, zegt Heins. ‘Maar aangezien we niet weten wat Aedes te bieden heeft, zullen we onze strijd voor koopkrachtherstel en -behoud ondertussen gewoon voortzetten. Zolang we geen akkoord hebben, gaan de acties door. We schalen net zo lang op totdat de medewerkers zich gehoord voelen.’

De cao Woondiensten is van toepassing op werknemers van woningcorporaties. Zij richten zich op het bouwen, beheren en verhuren van sociale woningen. Er werken in totaal ongeveer 28.000 mensen in de sector.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Amy Davidson vertrekt bij verhuizend OnderhoudNL

Recordbedrag naar woningonderhoud

Liesbeth Spies aan het roer bij Aedes

Schilderslonen stijgen met 2,7 procent

Stadlander kiest voor acht ketenpartners


Naar archief >