Ga naar hoofdinhoud

Training ‘Interieurfolie’ opent ogen van schilders


Het wrappen van interieuronderdelen is ‘hot’ nu steeds meer mensen hun bestaande keuken een facelift willen geven. Dat biedt marktkansen. De zelfstandige schilders Jirvus Pirot en Bas van den Brand behoorden tot de zeven deelnemers aan de training ‘Interieurfolie’ - ook wel 'Interieurwrapping' genoemd - van Appcademy in Wormerveer. Zij willen deze techniek dolgraag in de vingers krijgen.

Bas van den Brand (links) en Jirvus Pirot zien kansen met Interieurfolie. Deze schilders volgden een training om keukens te kunnen wrappen.

“Dat ziet er allemaal weer heel gemakkelijk uit”, verzuchten Jirvus Pirot (43) en Bas van den Brand (28). Beide schilders zien aan het begin van dag twee van de training Interieurfolie hoe trainer Jouke ter Hofstede van Appcademy naadloos folie aanbrengt op een keukenkastje, tafelpoot, wand, deur en sponning. Zijn handen positioneren, zijn rakel strijkt en zijn mesje snijdt. Waar nodig wordt de föhn erbij gepakt.

Alles gaat in soepele bewegingen, oogt vanzelfsprekend en de zeven cursisten hangen aan zijn lippen. Zij willen straks dolgraag zelf aan de slag met het wrappen van interieurs, en dan met name keukens. Deze ochtend zien ze echter dat ze nog een hoop te leren hebben. “Als Jouke het voordoet, oogt het zo eenvoudig, maar het is een stuk lastiger dan ik vooraf dacht dat het zou zijn”, bekent zelfstandig schilder (en behanger) Jirvus Pirot uit Zeist.

Specialiseren

De interesse van de beide schilders voor deze training Interieurfolie is logisch. Het wrappen van interieurs is ‘hot’. “In de coronatijd wilden veel mensen hun keuken aanpakken. In plaats van een dure nieuwe keuken te kopen, besloten ze de huidige te laten wrappen. Dit zorgt ervoor dat nu steeds meer mensen inzien dat hier geld mee te verdienen valt en zij zijn zich hierin gaan specialiseren”, zo begint trainer Ter Hofstede zijn praatje op de eerste cursusochtend.

Jirvus Pirot krijgt tekst en uitleg van trainer Jouke ter Hofstede.

‘Wrappen is mooier’

Pirot en Van den Brand herkennen dit. Beide schilders krijgen geregeld van hun klanten de vraag of zij ook keukens schilderen. Pirot: “Dan zeg ik steeds: ‘Die moet je laten wrappen. Dat is mooier.’ Op hun vervolgvraag of ik ook wrap, moest ik echter steeds ‘nee’ verkopen. Daarom volg ik nu deze training interieurfolie.” Het wrappen van keukens heeft uiteindelijk de voorkeur boven schilderen, vinden de twee. Pirot: “Een keuken schilderen is lastig, ook als het een nieuwe keuken betreft, omdat je altijd met vetresistentie te maken hebt. Je ziet al snel waar de mensen hun kastjes beetpakken.” Bovendien is wrappen duurzamer. Van den Brand: “Folie is sterker, krasvaster, eenvoudiger en vaker te reinigen. Schilderen is dus niet altijd de beste optie.” Trainer Ter Hofstede onderschrijft dat. “De laagdikte van verf is 75 mu, bij interieurfolie zit je al snel op 200 mu.” Pirot: ”Dit is echt een eyeopener. Dit wist ik niet. Het is meteen een mooi verkoopargument richting klanten.”

Haken en ogen

Toch zitten er, volgens Van den Brand, ook haken en ogen aan het wrappen van keukendeurtjes. “Ik vind het niet logisch dat alleen de voorkant van het deurtje wordt gewrapt”, zegt hij. Om de folie goed te laten hechten, moet deze ‘helemaal om het hoekje’ worden geplakt. Van den Brand: “Hierdoor is aan de binnenkant rondom nog een strookje folie van bijna een halve centimeter zichtbaar. Zo’n dun randje op een verder blanco deel, vind ik niet mooi. Maar goed, de kenners doen het al jaren op deze manier, dus het zal wel normaal zijn.”
Om die reden laat Ter Hofstede drie manieren zien om een keukenkastje te wrappen. De eerste is de manier die van den Brand beschrijft: helemaal om het hoekje heen. Daarnaast kun je van deurtjes met scherpe hoeken ook alleen de voorkant en zijkantjes wrappen en direct langs de rand afsnijden. Tot slot kun je de folie na verwarmen ook in één keer om het hokje trekken. “Maar dit is lastig en risicovol.”

Al snel wordt één ding duidelijk: de mogelijkheden met interieurfolie zijn vrijwel eindeloos. Je kunt alles van folie voorzien: kasten, muren, wanden, stoelen, tafels, ramen, balies e.d. “Het heeft mij de ogen wel geopend”, meldt Pirot.

Volop theorie

Naast heel veel oefenen, krijgen de deelnemers tijdens de training interieurfolie ook volop theorie te verwerken. Over veilig werken, dat niet alle folie hetzelfde is, dat interieurfolie vooral in vaste designs komt, dat er een groot prijsverschil is in type en merk folie, dat de ondergrond niet ruw mag zijn en goed moet worden ontvet. Maar ook dat de rolbreedte met 122 centimeter niet de meest voordelige afmeting is. “Een keukendeurtje is gemiddeld 60 centimeter en het patroon zit voor 95 procent verticaal op de rol gedrukt. Je kunt dus nooit twee deurtjes uit dezelfde breedte halen als je goed om het hoekje plakt”, concluderen de twee schilders.

Bas van den Brand.

In de vingers

Folie aanbrengen moet je echt in de vingers krijgen. Om te voorkomen dat je snijdt in de originele lak van het deurtje, moet je weten hoe diep je het mesje in de folie kunt zetten. Dus wordt hierop geoefend… met folie op een ballon. Aan alle kanten knappen de ballonnen. Trainer Ter Hofstede gniffelt, maar is ook eerlijk: “Dit is de moeilijkste opdracht van de training”. Pirot en Van den Brand slagen wel voor deze test.

Daar waar de anderen zich vol overgave storten op elke nieuwe opdracht die trainer Ter Hofstede net heeft voorgedaan, focust Pirot zich vooral op het perfectioneren van de techniek ‘om het hoekje plakken’. “Dat doe ik bewust. Die hoekjes zijn heel lastig. Je wilt op die plek niet te veel lagen folie over elkaar heen plakken”, reageert hij. “Die kozijnen, deuren en aanrechtbladen geloof ik wel. Ik denk niet dat er zo veel mensen zijn die hun aanrecht willen laten wrappen.”

Zakelijk

Alle cursusten blijken benieuwd naar de prijs van interieurfolie (“Afhankelijk van het type en de kwaliteit, beginnend vanaf de 35 euro per strekkende meter”), wat een redelijk tarief is om te vragen (“Dat bepaal je helemaal zelf”), hoeveel garantie ze op het werk moeten geven (“Folieproducenten geven 7 tot 10 jaar”), maar vooral hoe ze op een veilige manier ervaring kunnen opdoen.
“De meeste mensen”, vertelt Ter Hofstede, “beginnen veilig door eerst hun eigen keuken te wrappen. Daarna doen ze de keuken van een familielid of een bekende. Je kunt dan voorstellen dat zij alleen de foliekosten voor hun rekening nemen.” Van den Brand pakt gewoon door: “Ik ben al gevraagd om een aanrechtblad en een paar tafels te wrappen. Dat zijn niet de meest eenvoudige onderdelen, maar je moet ergens beginnen. Klanten weten dat dit nieuw is voor mij. We hebben afgesproken dat als het niet lukt, we de folie weer verwijderen en de kosten voor mijn rekening zijn. Maar ik weet zeker dat het goedkomt.”


Henry Handsome moet visie ToekomstGroep tot leven brengen

Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024

De Bouwpraktijk opent vestiging in Barendrecht

Onderhoudssubsidie-loket rijksmonumenten opent weer

Puts nieuwe topman van OTTO Work Force


Naar archief >