‘Vijf, vier, drie, twee, één, nul.’ Een luide toeter geeft onverbiddelijk het eindsignaal aan voor de deelnemers aan Skills The Finals Schilderen & Decoratie. Twaalf uur, verspreid over twee dagen, werkten de zes keihard om een goed resultaat neer te zetten. Nu zit het erop voor Gondje van de Goor (ROC Nijmegen), Marloes Timmerman (Drenthe College), Sil Bonnecroij (MBO Amersfoort), Stef Olimulder (ROC van Twente), Simon Bloem (Deltion College) en Max van den Brink (ROC Rivor). Hun lot ligt in handen van de jury. Nog een paar zenuwslopende uren voordat de Nederlands kampioen schilderen bekend is.
Aandacht genoeg
Aan (media)aandacht voor Skills The Finals geen gebrek. Onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Mariëlle Paul komen een kijkje nemen en gaan in gesprek met een aantal finalisten. Het Journaal en Goedemorgen Nederland, maar ook regionale media volgen de verrichtingen van de maar liefst 140 vmbo- en 620 mbo-finalisten. Van apothekersassistenten tot schilders en van meubelmakers tot webdevelopers in spe – in totaal gaat het om 59 beroepen – doen mee aan het beroepenevenement.
Excelleren
Riny Knapen, docent/instructeur bij ROC Nijmegen en begeleider van finaliste Gondje van de Goor, is een warm pleitbezorger van de vakwedstijden. Hij is voor de derde keer met een leerling aanwezig. ‘Door met haar te trainen, maar ook door haar te voorzien van de juiste middelen en materialen, steun ik Gondje. Deelnemers verdienen het om hier te kunnen excelleren. Ik roep andere scholen op om dit podium te pakken. Doe mee aan deze vakwedstrijden. Het kan jongeren inspireren om te kiezen voor onze sector.’
Onbetwiste winnaar
Stef Olimulder (16) heeft al in volle overtuiging gekozen voor het schildersvak. Terwijl er door omstanders luid wordt afgeteld, staat hij er ontspannen bij. Stef heeft alle opdrachten binnen de tijd afgerond en kan even op adem komen. De leerling van Schildersvakopleiding Hengelo is heel blij met hetgeen hij de afgelopen twee dagen heeft neergezet. Niet onterecht, blijkt later. De eerstejaars schilder in opleiding blijkt, met een prachtige score van 83,79 procent, de onbetwiste winnaar.
In aanloop naar dit NK is Stef intensief begeleid door onder andere Erik Velers, instructeur bij Schildersvakopleiding Hengelo. Met de winst van Stef op zak mag Velers zich met recht een “kampioenenmaker” noemen. In 2023 ging de nationale titel ook al naar Schildersvakopleiding Hengelo. Anne Eerdman behaalde toen de hoogste trede op het podium en mocht Nederland vertegenwoordigen op het EK schilderen in Gdansk. Ze kwam met een Medal of Excellence terug uit Polen.
‘Ongeacht wat de jury vanavond beslist, vind ik dat Stef het enorm goed heeft gedaan’, zegt Velers. ‘Hij straalt rust en zelfvertrouwen uit.’ Er is de afgelopen weken veel getraind om goed aan de start te kunnen verschijnen. ‘In de werkplaats in Hengelo hebben we dezelfde wand gebouwd als hier. Ook kochten we eenzelfde spuitmachine als waarmee de deelnemers hier moeten werken. Trainen betekent vooral veel oefenen op snelheid en dekking. De eerste keer dat Stef in de training de tekening moest opzetten, deed hij er 3,5 uur over. De tweede keer vijf kwartier en de derde keer fikste hij het in veertig minuten. Je moet gewoon zorgen dat de maatvoering in je hoofd zit’, aldus instructeur Velers.
Volgend jaar op het podium
Willem Blom, instructeur schilder bij MBO Amersfoort, was de afgelopen maanden nauw betrokken bij de training van leerling Sil Bonnecroy. ‘Dit jaar is meedoen voor Sil belangrijk. Volgend jaar gaan we voor een podiumplaats’, zegt Blom. Na het laatste fluitsignaal toont Sil (17) zich niet ontevreden over zijn prestaties. ‘Het behangen zat wat tegen. Ik kon het patroon niet goed zien. Uiteindelijk heb ik het toch goed op de wand gekregen.’ Instructeur Blom vindt dat hij tevreden mag zijn. ‘Door een hoek heen in patroon behangen, is examenwerk voor leerlingen op niveau 3. Sil is eerstejaars en heeft het gewoon goed gedaan.’
![Skills The Finals Sil Bonnecroy](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/Skills-The-Finals-Sil-Bonnecroy-682x1024.jpg)
Finaliste Gondje van de Goor had voorafgaand aan de wedstrijd een duidelijk doel voor ogen. ‘Ik ga voor een top drie-notering.’ Daarin slaagde de leerling van ROC Nijmegen glansrijk, met zilver op zak. En dat terwijl zij lang twijfelde over deelname, vertellen haar ouders Katja en Peter van de Goor terwijl zij toekijken. ‘Gondje wilde aanvankelijk helemaal niet meedoen, zo’n wedstrijd vindt ze te spannend. Bij haar leerbedrijf, Schildersbedrijf Willems in Rijkevoort, heeft ze veel vertrouwen gekregen in zichzelf. Ze is enorm gegroeid’, aldus de trotse ouders. ‘Voor ons heeft Gondje al gewonnen, doordat ze hier staat.’
![Skills The Finals Gondje van de Goor](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/Skills-The-Finals-Gondje-van-de-Goor-1024x682.jpg)
Leren van de concurrentie
Tussen de vele toeschouwers bevinden zich ook Alexander Buitendijk, winnaar van Skills The Finals in 2022, en Jeroen van Mourik, één van de deelnemers in 2023. De twee vrienden zouden liefst aan de andere kant van de boarding staan om mee te doen in de titelstrijd. ‘Dit is echt een prachtig evenement’, zeggen zij in koor.
Waslijst
Terwijl de deelnemers uitpuffen na het leveren van een topprestatie, buigt de jury zich over het afgeleverde werk. Juryvoorzitter Rutger van Antwerpen en juryleden Anne Eerdman, Ruben van der Kruis en Alex Huurman hebben tijdens de wedstijddagen goed gekeken hoe de finalisten te werk gingen en welke planning zij aanhielden. Bij het beoordelen van de werkstukken hanteert de jury een waslijst aan aandachtspunten. Na veel rekenwerk is het duidelijk: de piepjonge Stef Olimulder mag zich nationaal kampioen schilderen noemen.
![Anne Eerdman, Rutger van Antwerpen en Ruben van der Kruis](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/Skills-The-Finals-juryberaad-1024x682.jpg)
De wedstrijdopdracht
De zes finalisten gingen aan de slag met opdrachten, uitgedacht door Johnny Serné, expert Worldskills Netherlands. Daaronder een deurkozijn en plinten aflakken, een paneeldeur op wand A gronden, aflakken en spuiten. Daarnaast moest deze wand behangen worden met patroonbehang. Wand B moesten de deelnemers vanaf de inwendige hoek behangen met een baan van 15 centimeter breed. Op wand B wachtte verder een teken- en penseelopdracht. De tekening – geïnspireerd op het gemeentehuis van ’s Hertogenbosch – moest met zwart potlood worden opgezet in een maatvoering volgens een aangegeven schaal met een maximale afwijking van 1 millimeter. Op de wedstrijddag ontvingen de finalisten ook een zogenoemde black box-opdracht. Anderhalf stond er voor het uittekenen, de vlakken volgens het voorbeeld afplakken en invullen, en de tape weer verwijderen. Met de black box-opdracht waren extra punten te verdienen voor snelheid. Tot slot bogen de finalisten zich over een vrije decoratieve opdracht.
Hoe het eraan toe ging tijdens Skills The Finals? Check de video.