Door Ton Verheijen
Voor Daan van Beuningen (27) begonnen de schulden zich op te stapelen in coronatijd. Hij werkte in de horeca,maar raakte zijn baan kwijt omdat de horeca dicht moest. Uit de ondersteunende NOW-regeling van de overheid kreeg hij nauwelijks geld, omdat hij in de periode ervoor een HBO-opleiding had gevolgd. De situatie leek uitzichtloos. Daan: “Ik was boos vanwege alle maatregelen, zag geen perspectief, kon eigenlijk geen kant op en zette het op een zuipen. In die tijd heb ik mijn kop in het zand gestoken en verkeerde keuzes gemaakt. Mijn spaargeld heb ik er in no time doorheen gejaagd.”
Een grote uitzondering is Van Beuningen niet. Schuldenproblematiek is alomtegenwoordig. Ruim 700.000 Nederlandse huishoudens hebben te maken met schulden, met een gemiddelde van 15 schuldeisers en 40.000 euro schuld per huishouden. De tijdgeest speelt daarbij een belangrijke rol vanwege zaken als online gokken, kopen op afbetaling en het doen van risicovolle beleggingen. De verleidingen liggen constant op de loer: crypto’s, Klarna en BetCity zijn nooit verder weg dan een paar muisklikken.
![[Foto lege beurs.png]
Ruim 700.000 Nederlandse huishoudens hebben te maken met schulden, met een gemiddelde van 15 schuldeisers en 40.000 euro schuld per huishouden](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/05/lege-beurs-1024x683.png)
Toename
Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert “na een redelijke stabiele periode” vanaf 1 januari 2021 een toename van het aandeel huishoudens met problematische schulden: van 618.090 huishoudens op 1 januari 2021 naar 726.210 huishoudens op 1 januari 2023. Deze toename is volgens het CBS toe te schrijven aan het feit dat schulden bij de Belastingdienst in de genoemde periode langer open zijn blijven staan. De cijfers per 1 januari 2024 zijn nog niet bekend, maar beloven weinig goeds. Dat ook ondernemers in de bouw- en schildersbranche met schuldenproblematiek onder personeel te maken hebben, is een understatement.
Bij Bouwend Nederland staat het probleem op de radar. “Personeel met schulden sjouwt de last overal mee naar toe, dus ook naar het werk”, stelt Tonny Grotenhuis. Als adviseur Social Support voor Bouwend Nederland reist hij het hele land door om ondernemers en hun personeel te ondersteunen. Hij zegt: “Toen ik dertig jaar geleden met dit werk begon, kwamen alleen mensen aan de onderkant van de samenleving in financiële nood. Vandaag de dag krijgt ook de werkende klasse het steeds moeilijker. Een beetje gezin moet anderhalf inkomen hebben. Man en vrouw moeten samen zestig uur werken om ook soms iets leuks te kunnen doen.”
![“Personeel met schulden sjouwt de last overal mee naar toe, dus ook naar het werk”, stelt Tonny Grotenhuis van Bouwend Nederland](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/05/stress-1024x683.jpg)
Weinig overzicht
Veel jongeren hebben weinig overzicht over hun financiële situatie. Grotenhuis: “Tijdens hun opleiding wonen ze vaak nog thuis. Ze kopen een lekkere Golf GTi en er lijkt niks aan de hand. Dan krijgen ze een vaste baan en gaan ze op zichzelf wonen. Dat valt tegen. Ze weten vaak wel wat er binnenkomt, maar niet wat eruit gaat aan huur, gemeentelijke heffingen, wegenbelasting, ziektekosten en telefoonrekening. Daar valt nauwelijks tegenop te werken. Ondertussen worden ze continu geprikkeld en ze willen toch meedoen. Kopen op afbetaling is dan aanlokkelijk.”
Grotenhuis helpt medewerkers in de bouw bij financiële vragen. Te denken valt aan vragen over loonbeslag of het vaststellen van de beslagvrije voet (het bedrag wat de medewerker mag overhouden na aftrek van de schuld die de deurwaarder mag innen). Naast budgetcoaching ‘levert’ Grotenhuis onder andere schuldbemiddeling, begeleiden naar schuldsanering en psychosociale ondersteuning bij motivatieproblemen. Zijn inzet is “meer grip krijgen op de eigen financiële huishouding, behoud van werkmotivatie en beperking van administratieve lasten bij loonbeslagen.” Dat is meteen ook de meest voordelige aanpak voor de werkgever.
Socialdebt
![[Foto rekenmachine.jpg]
Maar liefst 59 procent van alle jongeren in Nederland heeft momenteel te maken met financiële problemen, zo blijkt uit onderzoek](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/05/rekenmachine.png)
Maar liefst 59 procent van alle jongeren in Nederland heeft te maken met financiële problemen. Volgens de organisatie Socialdebt, die jongeren met beginnende schulden begeleidt, is het aantal jongeren met problematische schulden in de afgelopen vijf jaar met 70 procent gestegen naar 34.000 per jaar. Socialdebt beweert dat 92 procent van deze doelgroep niet in beeld is bij de gemeente.
Daan van Beuningen hoorde van zijn toenmalige baas over Socialdebt en doorliep het hele begeleidingstraject. Hij kon zich vinden in hun open en volwassen aanpak en voelde zich begrepen. Van Beuningen: “Bij gemeentelijke instanties word je soms aangesproken alsof je een kind bent. Daar kan ik slecht tegen. Socialdebt raakte bij mij de juiste snaar. De begeleiding begon met een goed gesprek. Hoe gaat het? Waar loop je tegenaan? Vervolgens hebben we orde aangebracht in mijn administratie, alle belangrijke mails, brieven en aanmaningen tegen het licht gehouden en een plan gemaakt. Socialdebt nam alle schulden over, zonder druk, zonder rente, boetes of termijnen. Dat gaf rust. Daarna ben ik in mijn eigen tempo gaan aflossen. Na 16 maanden ben ik nu zo goed als schuldenvrij.”
Goed gesprek
Daan heeft wel een advies aan jongeren met schulden: “Je komt niet zomaar in de schulden. Ik geloof dat er altijd iets achter zit. Het begint dus met een goed gesprek met jezelf. Waarom heb je die behoefte om te blijven drinken, gokken of kopen? Praat met mensen over je situatie. Durf ook professionele begeleiding te zoeken want alleen red je het niet. Maak het probleem bespreekbaar op je werk. En kijk ook eens naar de toekomst, want het leven wordt steeds duurder. Al zet je maar twintig euro per maand opzij, dat scheelt al een hoop.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/05/Jamal-1024x674.png)
Socialdebt betaalt beginnende schulden
Socialdebt richt zich op beginnende schulden van maximaal 2.500 euro van jongeren tussen 18 en 27 jaar. Het bedrijf neemt alle schulden over en betaalt die in één keer af bij de schuldeisers. Van de jongeren wordt verwacht dat ze in ruil voor aflossing van hun schulden eens in de paar weken met een begeleider praten en naar achterliggende oorzaken kijken. Dit zijn de stappen:
1. Je downloadt de app van Socialdebt en meldt je aan.
2. Samen met Socialdebt kijk je naar jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden om een realistisch aflossingsplan te maken. In de app heb je een overzicht van de rekeningen die via Socialdebt afgelost kunnen worden. Zo weet je waar je aan toe bent. Binnen vijf dagen worden jouw rekening(en) door Socialdebt betaald.
3. Vanaf nu kun je zonder boetes of verhogingen aflossen in jouw tempo. Dit doe je bij Socialdebt. Je hebt dus niet langer te maken met andere instanties. Dat geeft een hoop rust. Tijdens dit proces krijg je persoonlijke begeleiding online.
4. Zijn al je schulden afgelost? Goed gedaan! Socialdebt bouwt graag met jou verder aan een schuldenvrije toekomst.
![schulden door finfluencers](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/05/finfluencer.png)
Schulden door tips finfluencers
Jongeren moeten sterk in hun schoenen staan om verleidingen te weerstaan, constateert budgetcoach en begeleider Tonny Grotenhuis van Bouwend Nederland. Een relatief nieuwe verleiding is het advies van zogenoemde ‘finfluencers’, financiële influencers die beleggingen in bijvoorbeeld crypto’s propageren. Okay, het is de tijdgeest. Maar Grotenhuis vindt het onverantwoord. Tweederde van de jongeren die financiële influencers volgen, laat zich beïnvloeden door hun verhalen over snel geld verdienen op sociale media. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het Ministerie van Financiën.
In een derde deel van die gevallen leidt dat tot verlies en – vaak- schulden. Volgens onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) bestaat de groep finfluencers uit zo’n honderdvijftig personen en bereikt zo’n 1,1 miljoen Nederlandse jongeren. De AFM ziet nog geen reden voor verscherpt toezicht omdat bestaande regels voor beleggingsadviseurs van toepassing zijn. Kortom: het kan nog veel erger worden. Werkgevers moeten signalen (dat er iets met een medewerker aan de hand kan zijn) snel oppakken. Volgens financieel-directeur Eelco de Haan van verzuimspecialist Sazas begint het terugdringen van verzuim door geldstress met het creëren van een open bedrijfscultuur. Budgetcoach Tonny Grotenhuis onderschrijft dat: “Stap over je schaamte heen en maak het probleem bespreekbaar.”
Signalen opvangen
Werknemers met schulden verzwijgen vaak hun problemen. Ze gebruiken hun energie om zo normaal mogelijk te doen op het werk. Toch zijn er signalen die erop kunnen wijzen dat een werknemer geldproblemen heeft. Bijvoorbeeld:
– stress
– concentratieverlies
– regelmatig kort ziekteverzuim
– vragen om een voorschot op het salaris of vakantiegeld
– niet meedoen aan sociale activiteiten
Soms zijn grote levensgebeurtenissen de oorzaak van financiële problemen. Denk aan een scheiding of het overlijden van een partner. Herken problemen door schulden in een vroeg stadium en bespreek het met uw werknemer, adviseert de Kamer van Koophandel: ‘Iemand die zich tijdig bij de schuldhulpverlening meldt, kan zijn problemen sneller oplossen’. De KvK biedt ondernemers een ‘Signaaltool financiële problemen’, waarmee ze eenvoudiger signalen kunnen herkennen die erop kunnen wijzen dat een medewerker worstelt met schulden. Zie www.financieelfittewerknemers.nl/Herken/Signaalcheck