Met name door de hoge kosten van brandstof stijgen de kosten van vlakglasrecycling. Hierdoor komen de reserves van VRN onder druk te staan, stelt de stichting.
Het huidige, wettelijk erkende systeem met een afdracht van 30 cent per vierkante meter loopt nog tot 2028.
VRN zamelt jaarlijks zamelt tussen de 85.000.000 en 90.000.000 kilogram vlakglasafval in. Niet alleen bij glasbedrijven maar ook bij een aantal schildersbedrijven staan inzamelingpunten. Vorig jaar werd ruim 85.000 ton vlakglasafval opgehaald. Deze hoeveelheid laat, volgens VRN, zien dat Nederland goed bezig is met het verduurzamen van woningen.
“Door hoogwaardig isolatieglas verminderen we samen het energieverbruik”, aldus VRN-voorzitter Dennis Overduin. Maar er is ook een keerzijde. Door verschillende oorzaken stagneert de nieuwbouw. Voor VRN betekent dit dat de inkomsten uit de recyclingbijdrage omlaaggaan. Omdat de renovatie van woningen wel doorgaat, verwacht de stichting in 2024 echter niet dat de vlakglasrecycling zal teruglopen.
Algemeen verbindend
Het systeem van vlakglasrecycling is financieel mogelijk door een verplichte afdracht van 30 cent per vierkante meter isolatieglas. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft de overeenkomst voor inzameling van afvalglas en het afdragen van een recyclingbijdrage in januari 2023 voor vijf jaar algemeen verbindend verklaard.
Dit betekent dat alle producenten en importeurs van isolatieglas verplicht zijn een recyclingbijdrage af te dragen, vergelijkbaar met een milieubijdrage op bijvoorbeeld koelkasten. Daarnaast betekent dit dat VRN tot 2028 door kan gaan met de inzameling en recycling van vlakglas.
Hergebruik upgraden
Van het ingezamelde afvalglas gebruikt de sector maar een relatief klein deel, 10 procent, voor de productie van nieuw vlakglas. De overige 90 procent is voor de productie van glaswol en verpakkingsglas. VRN geeft aan dat dit op zich een nuttige toepassing voor het hergebruik van vlakglas is.
Maar VRN streeft ernaar om van wat eerst vlakglas was weer nieuw vlakglas te maken. De doelstelling is om te komen tot een hergebruik voor de productie van nieuw vlakglas van minimaal 25 procent.
![vlakglasrecycling](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/04/vervuiling-800x450.jpeg)
Gescheiden inzameling
Helaas zamelt de bouw bij de sloop van gebouwen het vlakglas niet altijd gescheiden in van ander bouw- en sloopafval. Hierdoor gaan tussen de 10.000.000 en 15.000.000 kilogram aan waardevolle grondstoffen verloren. VRN en Vakgroep GLAS zetten zich ervoor in dat dit glas in de toekomst wel gescheiden wordt ingezameld en daardoor kan worden hergebruikt.
Naast vlakglasafval ontstaat er bij het vervangen van oud glas voor nieuw (hoogwaardiger) glas meer afval. Denk hierbij aan kokers van beglazingskitten, glaslatten, glasblokjes, folie en bandmateriaal op de glasbokken. Dit project onderzoekt hoe je naast vlakglasrecycling ook dit afval zo hoogwaardig mogelijk kunt hergebruiken.
Bron: Glas in Beeld