Een bewoner ontdekt dat de achterzijde van zijn garagemuur wit is geschilderd; zonder zijn toestemming. De buur die de muur gewit heeft, weigert de verf te verwijderen. Een rechtszaak volgt. De rechter oordeelt dat de muur inderdaad illegaal wit is geschilderd, maar gaat ook mee in de lezing van de schilderende bewoner. Die stelt dat het heel erg duur is om de verf weer te verwijderen en dat de verf geen kwaad kan. Dus wordt vastgesteld: illegaal geschilderd, maar verwijderen hoeft niet.
Met de kritische blik van een professional zie je toch een grote tekortkoming in de uitspraak. De rechter stelt in het vonnis dat het aanbrengen van de verf geen kwaad kan. Wat natuurlijk niet correct is. Stel nu dat het een poreuze steen is en de verf een afsluitend product? Een beetje schilder weet wat dat voor schade kan geven. Hopelijk gaat de verf er dan af. Maar als die toevallig goed blijft zitten, zou het zomaar eens de poreuze steen kunnen zijn die als eerste kapotgaat.
Ik heb zelf weleens een werk opgenomen waarbij ik gebeld werd voor het herstellen van een lekkageschade. Bij het prikken met de vochtmeter ging ik dwars door de draagmuur heen. De badkamer van de studenten erboven lekte namelijk al even, maar daar had eigenlijk niemand last van. Alleen de muur, opgesloten in een gesloten verfsysteem, vond het niet zo prettig.
Kortom, indien niet de goede productkeuzes gemaakt zijn, zou de verf laten zitten weleens kostbaarder kunnen zijn dan de verf verwijderen. Die kans is klein, ik weet het. En kennelijk heeft de eigenaar van de garage ook geen advies ingewonnen van een schilder. Want die had dan wel verteld over het belang van de productkeuze. Conclusie: hoe meer je van een onderwerp weet, des te beter weet je dat hele stellige uitspraken niet altijd waar hoeven te zijn. En dat vond ik een hele wijze les van een witte, blinde garagemuur.
Reageren op de blog van Alger van Maaren? Mailen mag: alger@socialpaint.nl.
Niet gehinderd door enige kennis van zaken met daarbij zonder een ter zake deskundige te raadplegen weet een rechter over een simpel verfgeschil – in zijn optiek – een oordeel te vellen. Een misser die niet gemaakt had mogen worden. Het hoort thuis in de categorie knulligheden.
Een lezenswaardige blog.