Ga naar hoofdinhoud

Mural ontdekt achter graftekst van Piet Hein


De restauratie van het grafmonument van Piet Hein in de Oude Kerk van Delft is in volle gang. Steen voor steen wordt het gedemonteerd. Daarbij is een bijzondere muurschildering ontdekt (foto), die achter het monument verstopt zat. Het is een afbeelding van Piet Hein, een zogenaamde priant, een afbeelding van de zeevaarder waarin hij in geknielde houding zit met de ogen omhooggeslagen.

Verder onderzoek nodig

Er moet nog verder onderzoek naar worden gedaan, maar een eerste werkhypothese is dat zowel de mural als de afbeelding van Piet Hein van 17e-eeuwse origine zijn. Deskundigen denken dat de schildering mogelijk is gemaakt in 1635 in opdracht van de weduwe, omdat deze had gedreigd zelf een monument op te richten als de Staten-Generaal dit niet snel zouden doen (deze zijn pas in 1636 in actie gekomen).

De schilder zou wel eens Hendrick van Vliet kunnen zijn, die bekend is van zijn kerkinterieurs (waaronder die van de Oude Kerk) en zijn portretten. Net als de weduwe woonde hij aan de Oude Delft, dus vlakbij de kerk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Onderhoudssubsidie-loket rijksmonumenten opent weer

Bijeenkomst over het archief als levensader voor restauraties

Restauratiewerkplaats Oldambt van start dankzij subsidie

Happy Christmas-brug krijgt opknapbeurt


Naar archief >