De meest duurzame muurverf met een zeer lage carbon footprint bedenken is één ding. Daarna wil je als ontwikkelaar uiteraard weten hoe de in december 2023 gelanceerde Flower Power het in de praktijk doet en wat gebruikers ervan vinden. Reden voor Van Wijhe Verf om een pilot op te zetten.
Plaats delict: een portiek in de Rotterdamse wijk Kralingen. Waar SW Vastgoedverbetering in opdracht van woningcorporatie Woonstad Rotterdam de wanden onder handen neemt. Met de nieuwe biobased verf.
Flower Power?
Hoe zit het ook alweer met Flower Power? Manager R&D Ron Hulst van het nog eens samen: ‘Het is ons gelukt titaandioxide, één van de meest vervuilende basisgrondstoffen van verf, uit de muurverf te halen. Verder haalden we de acrylaten, de zogeheten koolstofketens, eruit en voegden een ander bindmiddel – bio afbreekbaar – toe. Tot slot ontwikkelden we vier kleurpasta’s, met kleuren uit de natuur. Gemaakt van biologisch materiaal.’ De verf werd in een testomgeving uitgebreid getest, al zit de ‘proof of the pudding’ natuurlijk in meerdere praktijktoepassingen.
Eerste ervaringen
In Rotterdam zijn het de schilders Nic en Emin die hun eerste Flower Power-streken zetten. En ze zijn enthousiast. ‘Hij verwerkt eigenlijk fijner dan de gewone muurverf, zowel met de kwast als met de roller. De verf is gemakkelijk aan te brengen, vloeit goed uit, zakt niet en laat zich goed besnijden’, zegt Nic. Waar ze even aan moesten wennen? ‘Bij het aanbrengen heeft de verf nog niet zijn originele kleur. Die komt pas bij droging naar voren.’ Nic gaat ook nog in op de geur. ‘De verf ruikt anders dan gewone verf. Lekkerder, meer natuurlijk.’ Emin valt hem bij: ‘De geur is zeer beperkt en zeker niet vervelend.’
![Flower Power in de test](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/07/Flower-Power-muurverf-in-de-praktijk-getest-1-1024x683.jpg)
Te bloemig
Nic heeft wel een tip voor de marketeers die bij de verdere ontwikkeling van het product zijn betrokken. ‘De uitstraling van de verpakking mag wel een beetje minder ‘bloemig’. Doet mij niet denken aan een muurverf. Deze verf vraagt om een meer kwalitatieve uitstraling.’
Gedrag monitoren
De pilot stopt niet na het schilderen. De komende tijd wordt gebruikt om het gedrag van de muurverf te monitoren. Hoe blijft de glans en de kleur, is die kleurvast? Is de verf gemakkelijk schoon te maken, hoe houdt die stand als er geschrobd moet worden? Vragen waar Van Wijhe Verf ook graag een antwoord op wil.
99% fossiele muurverf??
Dat moet natuurlijk ‘99% fossielvrije muurverf’ zijn… Inmiddels aangepast.