Ga naar hoofdinhoud

Witte koeldaken winnen hittestrijd


Witgeschilderde daken - koeldaken zo je wilt - zorgen voor warmtereductie. Maar dat ze de hitte beter verdrijven dan groendaken is een wel heel gewaagde stelling. Eentje die de University College London sinds kort kan onderbouwen.

Stedelijke hitte temperen; hoe doe je dat het beste? Onderzoekers van de University College London vergeleken passieve koelmethoden – witgeverfde koeldaken, met planten bedekte groendaken, stadsvegetatie (bomen op straatniveau) en zonne(paneel)daken – met actieve koelmethoden voor de binnenkant van gebouwen, zoals airconditioning.

De uitkomst: daken wit schilderen of bedekken met een reflecterende coating is de beste manier om de temperaturen in steden laag te houden tijdens extreem hete zomerdagen.

Hitte reflecteren

De onderzoekers ontdekten dat, als ze op grote schaal in Londen zouden worden toegepast, koeldaken de buitentemperaturen in de stad gemiddeld met ongeveer 1,2 graden Celsius en tot wel 2 graden Celsius op sommige locaties kunnen verlagen. Door hitte te reflecteren in plaats van te absorberen, kunnen dergelijke daken ook de temperatuur in gebouwen naar beneden brengen.

Kleinere netto koeling

Straatvegetatie en zonnepanelen zorgen voor een veel kleinere netto koeling: ongeveer 0,3 graden Celsius. Het netto koeleffect van groendaken is volgens de studie zelfs ‘verwaarloosbaar’. Tijdens de warmste momenten van de dag kan de brede toepassing van groene daken de stedelijke temperaturen met gemiddeld 0,5 graden Celsius verlagen. Staat een stijging met gelijke cijfers in de nacht tegenover, aangezien de daken de vastgehouden warmte van overdag vrijgeven wanneer de zon onder is.

Juist meer warmte

Airconditioning is volgens de onderzoekers helemaal een ‘no go’. Het zou de buitenstedelijke omgeving met ongeveer 0,15 graden Celsius opwarmen voor de stad als geheel, maar met wel 1 graad Celsius in het centrum van Londen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Nieuw waarschuwingssysteem meet hittekracht

Hoge temperaturen de baas met nieuw hitteprotocol

Veelbelovende resultaten warmtewerende coatings

Nieuwe zebrapaden vallen op

Wetenschappers creëren de witste verf ooit


Naar archief >