Nog enkele conclusies die uit de ‘Monitor Arbeidsongevallen 2023’ naar voren komen: mannen zijn veel vaker slachtoffer van een arbeidsongeval dan vrouwen. Datzelfde geldt voor mensen van 55 jaar of ouder, met name in de zorgsector. In de landbouw, bosbouw en visserij zijn juist mensen jonger dan 25 jaar vaker de pineut. Het meest voorkomende ongevalstype blijft ‘vallen’. Verder ziet de Arbeidsinspectie dat er relatief vaak ongevallen plaatsvinden met vorkheftrucks, pallethefwagens en ladders.
Arbeidsmigranten onder de loep
Verdiepend onderzoek deed de Arbeidsinspectie naar arbeidsmigranten; niet-Nederlandse slachtoffers die stonden ingeschreven in de Registratie Niet Ingezetenen (RNI) zonder geregistreerd tijdelijk verblijfadres. Onder meer bedoeld voor personen die korter dan vier maanden in Nederland verblijven en hier willen werken.
Zo bedraagt het aantal ongevallen met arbeidsmigranten per 100.000 banen 37. Flink hoger dan bij de overige slachtoffers (Nederlanders en arbeidsmigranten die bij gemeenten ingeschreven staan), waarbij de teller op 26 staat. Het overlijdenspercentage bij de groep RNI-arbeidsmigranten is ook dubbel zo hoog: in 4 procent van de gevallen is sprake van overlijden, tegen 2 procent bij de overige slachtoffers. De meeste ongevallen vinden plaats in de metaalindustrie, slachterijen en landbouw, bosbouw en visserij. Slachtoffers uit de groep arbeidsmigranten in de RNI zijn vaker uitzendkracht, jongere en erg kort in dienst op het moment dat het ongeval plaatsvindt.
Arbeidsongeval melden als…
Een arbeidsongeval? Die moet volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct aan de Nederlandse Arbeidsinspectie worden gemeld. Helemaal als het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis, wanneer sprake is van blijvend letsel of als het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeluk. Ook als de eerste twee situaties pas later spelen, maar wel het gevolg zijn van het arbeidsongeval.
Meer lezen over dit onderwerp?