Ga naar hoofdinhoud

Schijnconstructies vanaf 2025 weer beboet


De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 volledig handhaven op schijnconstructies. Wie mensen als zzp’er inhuurt voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. Al is er een uitzondering.

Schijnconstructies bestrijden en meer zekerheid bieden op de arbeidsmarkt; het lijkt erop alsof de overheid heeft gedacht ‘het moet er nu toch maar eens van komen’. Want per 1 januari 2025 wordt het zogeheten handhavingsmoratorium opgeheven.
‘Zelfstandige ondernemers leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan onze economie’, legt staatssecretaris Idsinga van Financiën uit. ‘En dat blijft zo. Als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt, kun je dat gewoon blijven doen. Maar de inzet van schijnzelfstandigen leidt wel tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Het kabinet wil deze balans op de arbeidsmarkt herstellen. Handhaving volledig invoeren, is één van de maatregelen om dit te bereiken.’

Overgangsperiode

In de praktijk betekent dat, dat de Belastingdienst tijdens controles naheffingen kan opleggen als er binnen bedrijven sprake is van schijnzelfstandigheid. Voldoe je niet aan de regels, dan kan een naheffing tot maximaal vijf jaar terug worden opgelegd. Tenzij je kunt bewijzen dat je stappen zet tegen schijnzelfstandigheid.
Idsinga: ‘Hoewel veel bedrijven en zzp’ers zich druk aan het voorbereiden zijn op de handhaving, ben ik mij er ook van bewust dat de aanpassingen veel van hen vragen. Wie kan aantonen aan de slag te zijn met het tegengaan van schijnzelfstandigheid krijgt volgend jaar nog geen vergrijpboetes. Noem het een overgangsperiode.’

Einde aan modelovereenkomsten

Hoe dat dan allemaal moet? De Belastingdienst gaat de komende tijd actief de samenwerking met de markt opzoeken om zoveel mogelijk onrust weg te nemen. Door middel van informatiesessies, webinars en bedrijfsgesprekken. Een ding is zeker: de modelovereenkomsten zijn van de baan. Die worden niet langer goedgekeurd.
‘Modelovereenkomsten kunnen vooraf geen zekerheid geven over het werken buiten dienstverband. Dit hangt namelijk af van hoe er in de praktijk wordt gewerkt, niet van wat er in een contract staat.’ De lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

FinancieringsGids moet ondernemer ondersteunen

Handhaving schijn-zzp: eerste jaar geen boetes

‘Ondernemers hebben behoefte aan nieuwe financieringsbronnen’

Verplichte AOV voor zzp’ers in de herkansing


Naar archief >