Ga naar hoofdinhoud

Schilder(s) Grote Kerk Naarden eindelijk ontmaskerd?


Komt de plafondschildering in de Grote Kerk in Naarden inderdaad van de hand van Jacob Cornelisz van Oostsanen, of is er door meerdere mensen aan gewerkt? Om dat voor eens en altijd duidelijk te krijgen, gaat een groep internationale studenten 3D-scans van de schilderingen maken.

(Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)

Het plafondgewelf van de Grote Kerk in Naarden is volledig beschilderd met zestiende-eeuwse Bijbelse taferelen. De vergelijking met de Sixtijnse Kapel in Rome is dan snel gemaakt. Al weten we inmiddels zeker dat de fresco’s daar door Michelangelo zijn geschilderd, terwijl de maker van de schilderingen in Naarden nog altijd niet is achterhaald. Er is wel een vermoeden: al jaren zingt de naam van Jacob Cornelisz van Oostsanen rond, een schilder uit de zestiende eeuw die in Amsterdam woonde. Hij zou in elk geval een deel van het gewelf gemaakt kunnen hebben. Maar wie zijn dan die andere schilders, als die er al zijn? Een groep internationale studenten hoopt daar binnenkort een antwoord op te hebben.

Handtekening

‘Ik denk dat we een stukje dichter bij wie het gemaakt heeft kunnen komen’, zegt Sanne Frequin in het NOS Radio 1 Journaal. Of ze het vraagstuk helemaal gaan oplossen, weet de universitair docent digitale kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht – en begeleider van het project – niet. ‘Dan zouden we ergens een handtekening moeten vinden en dat gaat niet gebeuren denk ik.’

Restauratie

De studenten mogen hun gang gaan in de Grote Kerk van Naarden, die daarna aan een grootschalige restauratie wordt onderworpen. 3D-scans worden ingezet in om de ‘waarheid’ te achterhalen. Het gaat om 700 vierkante meter aan beschilderde planken en onderliggende beschilderde balken. De restauratie na het onderzoek met de scan gaat 2,5 jaar in beslag nemen en kost ruim twee miljoen euro.

De informatie van de scan gaat verder dan het ‘ontmaskeren’ van de maker(s). Frequin: ‘Wat voor een invloed heeft bijvoorbeeld droogte op zo’n schilderij? Dat kun je in de loop der jaren hiermee in kaart brengen.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


‘Schildering De Lairesse unieke getuige van rampjaar 1672’

Subsidie voor 53 Noord-Hollandse rijksmonumenten

Video | Kerk vol oude schildersverhalen

Cibappers schilderen Zwolse draak

Video | Complex maar mooi werk in Zierikzee


Naar archief >