Ga naar hoofdinhoud

Strak afgelakt? Goede voorbewerking!


'Kan mijn zoon in de vakantie niet een paar dagen met jou mee, kan hij helpen met de voorbewerking?' Een vraag van deze strekking krijgen we allemaal weleens. Het geeft vooral aan hoezeer de voorbehandeling wordt onderschat, schrijft Richard Hoogstraten.

Er komt heel wat bij kijken om de ondergrond goed te krijgen. (Foto's: Richard Hoogstraten)

‘Hij kan dan toch wel helpen met schoonmaken en schuren?’ Nee sorry, dat gaat helaas niet. De voorbereiding voor het uiteindelijke aflakken is veel te belangrijk om over te laten aan een scholier of onervaren doe-het-zelver.

Tegenwoordig worden bij nieuwbouw de schuine zolderplafonds afgewerkt met groene of bruine platen; vastgeschoten met nietjes om zo de isolatie af te werken. Deze houten vezelplaten krijg je bijna altijd onbehandeld opgeleverd. Veel eigenaren willen deze platen afgewerkt hebben en dat kan natuurlijk. Soms gewoon even wit spuiten met muurverf en klaar, dus met gaatjes nog zichtbaar maar wel lekker licht.

Maar vaker nog wil de opdrachtgever de naden gekit en de nietgaatjes gevuld hebben. En omdat men toch al in de woning bezig is kan de nieuwe eigenaar de gaatjes wel even zelf vullen. Want dat is een makkelijk karweitje, dat kan iedereen. En daar gaat het mis. Als wij het zelf doen pakken we lichtgewicht vuller en strijken deze strak af. Schuren is dan niet meer nodig. Maar als de opdrachtgever het doet… Onze ervaring is erg slecht. Helft van de gaatjes vergeten en de andere helft moet nog nagelopen worden met een schuurmachine. Nee, de voorbewerking is zo eenvoudig nog niet.

gaatjes gevuld
‘Ik heb alvast de gaatjes alvast voor je gevuld…’

Klodders plamuur

Bij een buitenklus was de timmerman vooruit geweest om het houtrot te repareren en nieuwe neuslatten te plaatsen. Meestal doet een timmerman het wel goed maar in dit geval zat er nogal wat extra werk aan. De voorbewerking is soms voor een professional zelfs nog te moeilijk. Want de neuslatten waren niet goed afgekit en de gaatjes waren alvast gevuld. Dat is handig voor de schilder. Nou, mooi niet want voor zulke klodders plamuur moest eerst de schuurmachine met P80 uit de bus komen. Dus meer schuurwerk, extra laag grondverf erop en opnieuw afkitten. Dat alles bij nieuw werk. Het was sneller en beter geweest als we het zelf gedaan hadden.

Ook schoonmaken besteed ik liever niet uit. Iedereen maakt weleens schoon dus dan kan je ook schilderwerk reinigen. Nou nee. Zelfs een aanbod van een professioneel schoonmaakbedrijf sla ik liever af. Schoonmaken is voor mij het eerste rondje langs de woning. Het bepaalt tot in detail hoe je de woning gaat aanpakken. Na het schoonmaken weet je de meeste gebreken, de staat van het schilderwerk en hoe makkelijk of onhandig je erbij kan komen. Het is de gids voor je klus. Eerst schoonmaken, dan de rest. Tevens is het schoonmaken een eerste schuurlaag aangezien ik altijd schoonmaak met Scotch Brite-sponzen, die de ondergrond licht opkrassen. Nee, schoonmaken is zo’n belangrijk onderdeel van een project, dat geef ik niet uit handen.

voorbewerking schoonmaken
Schoonmaken is je belangrijkste controle van je klus.

Afplakken is zo simpel nog niet!

Afplakken dan. Ook voorbewerking. Ziet er simpel uit. Kan je daar dan geen hulp bij gebruiken? Maar dat afplakken is zo simpel nog niet. Wat ik gemerkt heb bij bijvoorbeeld stagelopers: dat het even duurt voordat je andersom kunt denken. Want bij schilderen denk je constant: hier moet verf op maar bij afplakken is het precies omgekeerd. Waar je plakt moet juist geen verf op. En met afplakken gebruik je bepaalde trucjes en vaardigheden die je echt moet leren. Dan reken ik snelheid niet eens mee. Zeker bij spuitwerk weet je uit ervaring wat nevel kan doen en neem je geen risico. Iemand die zomaar komt helpen heeft geen flauw benul wat er allemaal bij komt kijken. Spuitnevel of zelfs spetters van het rollen lijken soms wel vleugels te hebben. Het komt overal. Ruim en goed afdekken is het devies. Een druppel valt namelijk altijd precies op de plek waar je net te kort hebt afgedekt.

voorbewerking afplakken
Afplakken is andersom denken.

Dan help ik je wel met schuren. Dat is vervelend werk en lekker simpel dus kom maar op met die schuurmachine. Nee, bedankt. Ten eerste is schuren helemaal geen vervelend werk. Ten tweede is schuren niet simpel en ten derde is schuurwerk zo belangrijk voor het eindresultaat dat dat wel het laatste is wat ik uit handen zou geven. Zoveel machines, methoden en korrelgroftes dat je bij grondig schuren echt moet weten wat je doet.

‘Wikkelingetjes’ in het glas

Iedereen heeft weleens een klus waarbij je bij het schoonmaken al sporen van een schuurmachine in het glas ziet. Waarschijnlijk is er dan een doe-het-zelver bezig geweest met een schuurmachine langs de glaslatten. Een keer uitschieten, en dat gebeurt onherroepelijk en je hebt voor altijd mooie wikkelingetjes in je glas gekrast. Als ik ze op tijd opmerk meld ik dat meteen aan de opdrachtgever zodat ik niet de schuld kan krijgen. Schuren is zo belangrijk voor het aangezicht, de hechting en de uiteindelijke glans dat ik het schuren altijd zelf wil doen.

Waar de meeste mensen zeggen dat iets strak afgelakt is bedoelen ze eigenlijk dat iets goed voorbewerkt is. Want waarschijnlijk is sauzen of aflakken wel het makkelijkste onderdeel van ons vak. In elk geval is dat het snelst aan te leren. Ik vind het altijd wonderlijk als mensen zo enthousiast zijn over het laatste laagje. Terwijl wij allemaal weten dat alle energie die je er daarvóór insteekt – in de voorbewerking dus – vele malen moeilijker en belangrijker is dan dat laatste simpele laagje verf.

voorbewerking schuren
Echte schilders hebben geen hekel aan schuren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


BouwBeurs: ‘Goed gereedschap is het halve werk’

Verf vliegt er af door mengsel van droogijs en olivijnzand (video)

Amerikaanse olympiërs rodelen goed geschuurd

SchildersVAKTV | Klimparkenspecialist coat een dak

SchildersVAKTV | Afplakken met dreunende bassen


Naar archief >