Vanaf maandag 14 oktober komt er volgens hem ‘een tweede stakingsgolf’, bedoeld om het kabinet op de knieën te dwingen. Om welke sectoren het precies gaat, is nog niet duidelijk.
Dat is de inzet wél: een betere vroegpensioenregeling, waardoor mensen met zwaar werk eerder kunnen stoppen met werken. Daar is al een tijdelijke regeling voor, alleen loopt die eind 2025 af. En dan?
Karig voorstel
Over één ding zijn partijen het eens: de nieuwe regeling moet blijvend van aard zijn. Maar de bonden vinden het voorstel dat nu op tafel ligt te karig. Daarin zou ‘vage beleidstaal’ staan en ‘niet wat mensen met zware beroepen echt nodig hebben’. Geen quota en geen financiële drempels opwerpen; dat zijn de eisen van de FNV. Daarnaast moeten de vakbonden en werkgevers samen bepalen wat zwaar werk is.
Verkapte VUT
Het kabinet wil juist dat er niet meer dan 15.000 mensen per jaar van de nieuwe regeling gebruikmaken. Om te voorkomen dat mensen eerder stoppen met werken, terwijl ze met bijvoorbeeld omscholing of lichter werk gezond hun pensioen kunnen halen. Want onnodig eerder met pensioen gaan, kost werkgevers en overheid geld. Bovendien ontstaan er dan nog meer personeelstekorten. De huidige, tijdelijke regeling wordt wel vaak als verkapte VUT gebruikt. En niet alleen door mensen met een zwaar beroep.
De Tweede Kamer behandelt het onderwerp volgende week dinsdag.