Ga naar hoofdinhoud

Schadelijke Stoffen Assistent vanaf nu te gebruiken


Volandis heeft deze week de Schadelijke Stoffen Assistent gelanceerd. Deze online tool moet werknemers en werkgevers in de Bouw, Infra en Techniek helpen om blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek te verminderen.

De tool maakt het eenvoudiger om stap voor stap inzicht te krijgen in welke stoffen op de werkvloer aanwezig zijn, wat de gezondheidsrisico’s zijn en hoe je hier effectief mee om kunt gaan.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen draagt bij aan ziekte en staat zelfs in de top 3 van werkgerelateerde oorzaken. Toch zijn veel werkgevers en werknemers zich vaak niet bewust van de blootstelling en de risico’s.

Met de Schadelijke Stoffen Assistent biedt Volandis een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, zoals de registratie en beheersing van gevaarlijke stoffen.

De tool geeft direct adviezen over hoe je de juiste maatregelen kunt nemen om veilig en gezond te werken. Hierdoor draagt de assistent bij aan een gezondere werkomgeving en minder beroepsziekten, stelt Volandis.

In de Arbowet staat dat je als werkgever in kaart moet brengen aan welke stoffen werknemers blootgesteld worden, en in welke mate. Daarnaast ben je verplicht om maatregelen te nemen om blootstelling te voorkomen. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft dit samengevat in het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen.

Dat is een omvangrijk stappenplan dat je niet zomaar even doorloopt. Om dit makkelijker te maken, heeft Volandis de Schadelijke Stoffen Assistent gelanceerd. Met deze tool kun je eenvoudig voldoen aan de registratie-eisen.

Webinar en workshops

Op 24 oktober is er een webinar over de nieuwe tool. Dan hoor je als deelnemer meer over waarom deze tool is ontwikkeld en wat je ermee kunt.

Daarnaast kun je ook workshops volgen waarbij de tool stap voor stap doorlopen wordt. Inschrijven kan via: www.volandis.nl/agenda 

Wil je meer weten over deze tool? Lees dan het uitgebreide artikel Stap voor stap naar minder ziekte door gebruik van de Schadelijke Stoffen Assistent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Veiligheid bespreekbaar maken met kaartspel

Nieuw waarschuwingssysteem meet hittekracht

Rolsteigers langere periode onder de loep

Arbeidsinspectie checkt jacht- en scheepswerven

Bewust Veilig-dag 2025: ‘Samen sterk voor veilig werk’


Naar archief >