Ga naar hoofdinhoud

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk


Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk.

“Ik ben blij dat er een gerichte oplossing is voor mensen met een zwaar beroep. Daarnaast hebben we afgesproken om het vroegpensioen zorgvuldig en verantwoord in te zetten”, zegt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum.

“Dit is belangrijk vanwege de grote tekorten op de arbeidsmarkt. Daarbij presenteren we een stevige aanpak om te voorkomen dat mensen al vroeg op zijn, maar dat ze op een gezonde manier kunnen doorwerken.”

FNV-voorzitter Tuur Elzinga is tevreden: “Dankzij de actie en stakingen van al die mensen met zwaar werk hebben we nu een betere en permanente regeling. Het belangrijkste is dat mensen met zwaar werk nu zekerheid hebben. We zijn blij met dit onderhandelaarsakkoord en gaan het nu aan het FNV Ledenparlement voorleggen.”

Ook VNO-voorzitter Ingrid Thijssen toont zich content: “Wij zijn blij dat er een evenwichtig akkoord is bereikt; met enerzijds continuering en verbetering van de RVU voor de mensen met echt zwaar werk en een kleine beurs die het niet lukt om gezond en werkend hun pensioen te halen, en anderzijds een ambitieuze agenda duurzame inzetbaarheid voor de langere termijn. Daar liggen uiteindelijk de echte oplossingen.”

Huidige regeling

De huidige tijdelijke vroegpensioenregeling is een afspraak uit het pensioenakkoord uit 2019. Deze regeling loopt volgens afspraak af eind 2025. Er is nu afgesproken dat er voor werknemers die dat echt nodig hebben, óók na 2025 een regeling is om met vervroegd pensioen te gaan.

Op dit moment krijgen mensen die met vervroegd pensioen gaan een bedrag dat vergelijkbaar is met een netto AOW-uitkering. In de structurele regeling is er voor mensen in knellende situaties er daar bovenop ruimte om iemand maximaal 3600 euro bruto per jaar extra te bieden.

Op die manier wordt de RVU-regeling ook voor mensen met een laag inkomen of een laagaanvullend pensioen toegankelijker.

Er is gekozen voor een gerichte aanpak, zodat vroegpensioen mogelijk wordt voor de mensen die het echt nodig hebben. Er is afgesproken dat RVU-afspraken bij cao-afspraken altijd een onderbouwde afbakening bevatten van de doelgroep, gericht op belastende functies en werkzaamheden.

Werkgevers en werknemers spreken af om, een door het ministerie erkende derde partij, in te schakelen om de afbakening te valideren. Ook wordt gekeken of het mogelijk is om via wetgeving beter te waarborgen dat de regeling uitsluitend gericht is op werknemers met zwaar werk.

Lees ook onze eerdere berichten: www.schildersvak.nl/actueel/fnv-voert-druk-in-vroegpensioenstrijd-op en www.schildersvak.nl/actueel/fnv-overweegt-acties-voor-vroegpensioen-zware-beroepen/


Eén reactie op “Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk

  • Klaas de Wit

    De vroegpensioenregeling was oorspronkelijk bedoeld voor zware beroepen, maar in plaats
    van duidelijke afspraken te maken over wat een zwaar beroep dan is, schuift het kabinet de verantwoordelijkheid voor afbakening door naar de sociale partners binnen cao-onderhandelingen.
    Prachtige woorden, maar met de regeling zoals deze nu is ingevoerd, gaat dat niet bereiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


FNV voert druk op in vroegpensioenstrijd

Schilderslonen stijgen met 2,7 procent

Akzo-personeel krijgt er tien of negen procent loon bij

Vakbonden verwerpen Akzo’s loonvoorstellen; ultimatum op komst

AkzoNobel en vakbonden naderen loonakkoord


Naar archief >