In de visserij- en jachthaven van Lauwersoog, op de grens van land en water, wordt momenteel volop gebouwd aan de totstandkoming van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee, dat een combinatie wordt van een beleef- en onderzoekscentrum, met het Waddengebied in de hoofdrol.
Het complex herbergt straks onder andere een beleef-expo, een onderzoekscentrum voor ecologen/biologen, zeehondenbassins en ruimtes voor vergaderingen en horeca (zie kader).Bij aankomst op de bouwplaats (met fraai uitzicht op het eiland Schiermonnikoog) in Lauwersoog zijn tientallen bouwgerelateerde bedrijven druk bezig met hun eigen specialisme.
Daaronder ook personeel van Nutma Schilders uit Metslawier. “Als vaste onderaannemer van hoofdaannemer Bouwbedrijf Dijkstra Draisma voeren wij hier alle schilderwerk uit. Omdat er voor de buitenschil is gekozen voor veel glas en onderhoudsarme Platowood-gevelbekleding, betreft het voor ons – op een paar buitendeuren na – uitsluitend binnenwerk”, legt bedrijfsleider Johan Ferwerda uit.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/10/00-plinten-1024x769.jpg)
Uitvlakken
De schilders van Nutma nemen alle toiletten, gangen, kantoren, vergader- en onderzoeksruimten en de entree- en beleefruimten onderhanden. “In de gangzones brengen we ProGold-glasweefsel aan, in de overige ruimten is voor een strakkere afwerking met Renovliesbehang gekozen. Negentig procent is gipswand en 10 procent gestucte wand”, zegt Ferwerda.
“We vlakken alle wanden in onze projecten altijd zelf uit. Dan weten we zeker dat we de gewenste kwaliteit krijgen. In het verleden besteedden we dit werk nog uit, maar ontstond er regelmatig discussie over het eindresultaat dat ons dan tegenviel. Nu kunnen we – door het zelf te doen – ook nog snelheid in de projectuitvoering houden.”
“Het glasweefsel werken we af met twee lagen Sigma Polymatt, Renovlies met Nylo Topcoat PU/WV Satin. Dat is een waterverdunbare 2k-aflak die niet vergeelt.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/10/00-gang-1024x768.jpg)
Brandwerende koven
Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee wordt gebouwd naar een ontwerp van het Deense architectenbureau Dorte Mandrup. Doordat de geveloppervlakken grotendeels in glas worden uitgevoerd, is er- volgens de ontwerper – een sterke verbinding tussen binnen en buiten.
Door het slimme ontwerp van verticale houten lamellen (gemaakt van gerecyclede Basralocus-meerpalen) wordt optimaal gebruik gemaakt van het daglicht, kan de zon worden geweerd en in de avond en nacht lichtvervuiling tegengegaan.
De bezoeker van het gebouw kan steeds vanuit een andere hoek de omgeving in zich opnemen. Het licht en de sfeer binnen veranderen mee met de weersomstandigheden buiten, zo is de gedachte van Dorte Mandrup. Dit bedrijf ontwierp eerder onder andere het Waddenzeecentrum aan de Deense westkust en het Icefjord Center bij de UNESCO-route in Groenland.
De bouw in Lauwersoog startte in april 2023. Sinds mei van dit jaar zijn Nutma Schilders in het gebouw aan de slag. “Het meest arbeidsintensieve onderdeel in dit project was voor ons de aanpak van de brandwerende koven in de plafonds. Deze hebben we eerst uitgevlakt en vervolgens is er om de metalen hoekstrippen heen gestuct. Dat hebben wij vervolgens in kleur afgewerkt”, legt Ferwerda uit.
Voor de rest zit er voor Nutma geen schilderwerk aan de plafonds, want deze worden door een een ander bedrijf allemaal voorzien van Metisse thermische akoestische katoenisolatie, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken.
“Naast het schilderwerk nemen we hier alle binnenbeglazing voor onze rekening. Het gaat in totaal om zo’n 100 vierkante meter isolerende, brandwerende en gelaagde beglazing, dat de firma GlasConstruct namens ons levert en plaatst”, vertelt Ferwerda.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/10/00-kitwerk-768x1024.jpg)
Zeehondencentrum
Het befaamde Zeehondencentrum is – al sinds de start ervan door Lenie ’t Hart in 1971 – onlosmakelijk verbonden aan Pieterburen. Dit zeehondenziekenhuis met ruim veertig medewerkers verhuist medio volgend jaar ook naar het Werelderfgoedcentrum Waddenzee.
Daarin heeft het onderdak gekregen op de tweede verdieping. Hiervoor is een speciaal dakterras gebouwd met daarin een kleine twintig waterbassins. In totaal kunnen 75 zeehonden tegelijkertijd worden opgevangen in het nieuwe centrum.
“De bassins worden gecoat door een hierin gespecialiseerd bedrijf”, legt Nutma uit. “De wanden in de quarantaine-, onderzoeks- en operatieruimten van het Zeehondencentrum hebben wij voorzien van Renovlies en afgewerkt met Nylo Topcoat PU/WV Satin. Het ziet er superstrak uit.”
Planning
Nutma Schilders zet dagelijks gemiddeld vier schilders in op het project. “Het werk dat we hier uitvoeren, is standaardwerk voor ons”, zegt Ferwerda. “Dat het de functie van Werelderfgoedcentrum Waddenzee krijgt, maakt het wel bijzonder. Eind oktober/begin november verwachten we onze werkzaamheden hier af te ronden. Daarna kunnen interieurbouwers volop aan de slag in het complex, dat in mei volgend jaar wordt geopend.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/10/00-bassin-1024x768.jpg)
____________________________________________________________________________________
Invulling en duurzaamheid
Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is een initiatief van het Zeehondencentrum Pieterburen. Samen met Staatsbosbeheer, gemeente het Hogeland, provincie Groningen en de Exploitatie Haven Lauwersoog vormde het in 2016 de Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee om de bouw van het nieuwbouwcomplex in de haven van Lauwersoog gezamenlijk te bewerkstelligen. Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee draagt, volgens de initiatiefnemers, straks bij aan de versterking van de Waddenkust als een toeristische regio die unieke ervaringen biedt voor bezoekers uit binnen- en buitenland.
In de beleefruimte, die een groot deel van het complex zal beslaan, kunnen de bezoekers – onder andere door een interactieve expo – veel meer te weten komen over de Waddenzee. Het onderzoekscentrum is de werkplek waar wetenschappers en studenten onderzoek doen naar het bijzondere ecosysteem van de Waddenzee. In het Zeehondencentrum worden zieke en gewonde zeehonden verzorgd, tot dat zij weer losgelaten kunnen worden in de vrije natuur.
______________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
Nutma naar Dokkum
Nutma Schilders is een oud allround schildersbedrijf dat volgend jaar zestig jaar bestaat. Aan het roer staan Arnold Nutma en zijn echtgenote Vera. Johan Ferwerda vervult sinds enkele jaren de functie van bedrijfsleider. Het Friese bedrijf werkt momenteel met zo’n 35 vaste medewerkers en een flexibele schil.
Onder andere via de Dokkumer Bouwgroep Dijkstra Draisma, waarvoor het bedrijf veel werk uitvoert, komen veel grootschalige (nieuw)bouwprojecten op hun pad. Andere opdrachtgevers zijn onder andere de stichting Alde Fryske Tsjerken, aannemers, corporaties, zorginstellingen, scholen en particulieren. De onderneming, van oudsher gevestigd in het dorpje Metslawier, verhuist per 1 januari naar een nieuw bedrijfspand in Dokkum.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/10/00-lab-strak-1024x869.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/10/00-expo.png)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/10/00-seadogs.png)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/10/00-zonwering.png)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/10/P1007122-1024x768.jpg)