Ga naar hoofdinhoud

Schildersvakopleiding Lelystad opent haar deuren


Techniekopleidingen Flevoland – de nieuwbouwlocatie waarin Schildersvakopleiding Lelystad de krachten bundelt met TOF en IW – is feestelijk geopend met een tweedaagse happening. Waar op 1 november de deuren officieel open gingen, kwamen de dag erna bijna vijfhonderd kinderen naar het TechniekFestival Lelystad om installatie-, bouw- en schilderactiviteiten uit te proberen.

Gezamenlijke officiële opening Techniekopleidingen Flevoland door Judith Veltman, Freddy Buitenhuis, Arend Zanting, Dennis Grimbergen en Erik Nijhof.

Vanaf dit schooljaar zitten Bouwopleider TOF, Installatiewerk Flevoland en Schildersvakopleiding Lelystad samen in één opleidingscentrum: Techniekopleidingen Flevoland. Een gloednieuw pand aan de Titaanstraat 8 in Lelystad, dat op vrijdag 1 november officieel is geopend. Samen met de gemeente en ROC van Flevoland, waar de drie opleiders mee samenwerken, werd stilgestaan bij het belang van branche-overstijgend samenwerken.

Nieuwe vakmensen opleiden

Want met een woningbouwopgave van 40.000 woningen is er in de regio veel vraag naar nieuwe vakmensen. ‘En juist die leiden we op in ons nieuwe opleidingscentrum. Gezamenlijk met leerbedrijven, vakdocenten en instructeurs’, aldus Arend Zanting, directeur Schildersvakopleiding Lelystad. De deuren werden Techniekopleidingen Flevoland werden dan ook door de opleidingsdirecteuren – Arend Zanting, Freddie Buitenhuis (TOF) en Erik Nijhof (IW Noord, Oost & Flevoland) – samen met wethouder Dennis Grimbergen en directeur onderwijs ROC van Flevoland Judith Veltman geopend.

Alleen samen succesvol

Alle leerlingen op de nieuwbouwlocatie volgen een ‘werken & leren’ mbo-opleiding (BBL). Zij werken vier dagen per week bij een leerbedrijf en gaan een dag per week naar school. Waarbij ‘school’ in Techniekopleidingen Flevoland is. ‘In onze werkplaatsen leren ze de fijne kneepjes van het bouw-, installatie- en schildersvak’, zegt Zanting. ‘Bijzondere werkzaamheden die in het dagelijkse werk niet altijd kan of nog niet mag doen. Maar ook de theorie en techniek van het vak die je moet kennen om de opleiding af te ronden.’

De ‘normale’ werkzaamheden worden tijdens het werk bijgebracht door leermeesters. Vakmensen die de liefde voor hun vak graag overbrengen op de nieuwe generatie. En andersom ook weer nieuwe inzichten krijgen van leerlingen, die vaak een heel stuk jonger zijn. ‘De driehoek leerling-leerbedrijf-opleider is echt cruciaal. Alleen samen zijn we succesvol.’

Techniekfestival Lelystad

Om te laten zien dat het vakwerk naast nuttig vooral ook heel leuk is, werd de officiële opening op zaterdag 2 november gevolgd door de eerste editie van het Techniekfestival Lelystad. Bijna vijfhonderd kinderen kwamen samen met hun (o)pa of (o)ma naar het opleidingscentrum om kennis te maken met de bouw, het installatiewerk en het schildersvak. Denk aan glas snijden, kleuren mengen en virtueel verf spuiten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Vakopleiding Cibap wil in 2028 verhuizen

Plek van schilders bij mbo-wedstrijd Skills op de tocht

NK schilderen belooft spannend te worden

‘Buitenaardse’ Stef terug op aarde na Worldskills

Stef Olimulder beleeft ‘geweldige eerste WK-dag’


Naar archief >