Jaarlijks wordt in België 37 miljoen ton grond uitgegraven op bouwplaatsen. In Brussel zelf gaat het om zo’n twee miljoen ton op jaarbasis. Zand en klein waar niets mee gebeurde, totdat BC materials zich er in 2018 mee ging ‘bemoeien’.
De start-up – een spin-off van het Brusselse architectenbureau BC Architect – maakt van de restroom nieuwe bouwmaterialen. Leemstenen (een alternatief voor bakstenen), leempleister en stampleem (een soort ecologisch beton), maar nu dus ook verf op basis van klei. Voor gebruik binnen.
Weinig complex
‘Veel verven bevatten tientallen ingrediënten waarvan je niet weet wat ze doen’, legt Anton Maertens uit aan Vlaamse zakenkrant De Tijd. ‘Voor gewone binnenverf is zo’n complexe samenstelling vaak niet nodig. Voor onze verf mengen we zand met klei, Arabische gom en een aantal additieven (vezels) tot een poeder. Als je dat mengt met water, kan je er zo mee verven. Het is even kwalitatief als gewone binnenverf.’
Basismateriaal
Voor wie benieuwd is hoe BC materials aan de benodigde grond komt; daartoe zijn overeenkomsten gesloten met aannemers. Zij leveren hun zand en klei direct af op BC’s productiesite aan de Havenlaan, waar het op grote hopen te drogen wordt gelegd. Eenmaal voldoende droog prepareert de start-up ze verder – materialen scheiden en zeven – voor gebruik.
‘Om tot het basismateriaal voor leemstenen, stamplemen vloeren en leempleisters te komen, worden de verschillende type korrels (klei en zand) vermengd en wordt er wat water aan toegevoegd.’ De klei zorgt weer voor unieke natuurlijke kleuren in de verf, verkrijgbaar in crème, bruin, rood en grijs.