De Fryske vezelhennepdeal moet de circulaire economie in de regio versterken en biedt ook de agrarische sector nieuwe kansen. Tot de medeondertekenaars van de deal behoren de vastgoedonderhoudsbedrijven Wits (Drachten/Dokkum), Kranendonk (Noordwolde), Talen (Makkum), Boekema (Heerenveen), SW (Drachten), Van der Geest en Meesterschilders Friesland (beide Leeuwarden).
Hun opdrachtgevers, de Friese woningcorporaties, zien het gebruik van vezelhennepisolatie uit de eigen regio als een mooie stap in het realiseren van hun duurzaamheidsambitie: In 2050 willen ze graag CO₂-neutraal zijn. Volgens de betrokkenen is de Fryske vezelhennepdeal de eerste complete regionale keten voor biobased bouwen in Nederland.
De lokaal geteelde, verwerkte en toe te passen hennepisolatie, Hempwool, is een initiatief van de firma Greeninclusive uit Drachten en wordt mede ondersteund door de Vereniging Circulair Friesland. Het product kan worden toegepast voor thermische en akoestische isolatie van daken, gevels, wanden en vloeren voor zowel nieuwe als bestaande woningen en gebouwen.
Hempwool biedt – volgens hen – veel maatschappelijke voordelen, waaronder een lagere CO₂-uitstoot, een koelere woning in de zomer, verbeterde gezondheid in de woning en een positieve impact op de biodiversiteit. Daarnaast wordt het aantal vervoersbewegingen flink beperkt, aangezien de vezelhennep uit de eigen regio komt. Dit alles maakt de deal tot een belangrijk voorbeeld van duurzaam bouwen en draagt bij aan de bredere transitie naar een circulaire economie, stelt Greeninclusive.
Productiefaciliteit
Onlangs werd Hempwool al op grote schaal (3.500 m² isolatie) toegepast in het nieuwe stadion van de Leeuwarder profvoetbalclub SC Cambuur. “Met het commitment van de Fryske vezelhennepdeal hebben we nu ook de zekerheid die nodig is om in 2025 een productiefaciliteit voor vezelmatten van hennep in Friesland te openen”, zegt Marthijs Roorda van Greeninclusive.
“Deze vraag wordt mede gestimuleerd door Friese gemeenten en de provincie die voor hennepisolatie kiezen in hun aanbestedingen in de markt. Hierdoor kunnen we de ruim 110 betrokken Friese boeren een afname van de door hen geproduceerde natuurlijke grondstoffen en prijsgaranties garanderen, wat een nieuwe stabiele markt biedt voor de Friese agrarische sector.”
Interesse
Vanuit de rest van het land, maar ook vanuit andere Europese naties, wordt er met interesse naar het Friese initiatief gekeken en wil men mogelijk een soortgelijk project opzetten. Op dit moment is slechts een paar procent van het isolatiemateriaal in Nederland biobased. Daar liggen dus volop marktkansen.
Om de succesvolle uitrol van vezelhennepisolatie in Fryslân te ondersteunen, zetten twee Hempwool-leveranciers, het Leeuwarder Miedema Bouwmaterialen en de Harlinger houthandel Oldenboom Meinesz, in samenwerking met Circulair Friesland nu een kennistraject op.
Dit programma zal alle betrokken en geïnteresseerde partijen begeleiden in het gebruik van vezelhennep en de voordelen ervan laten zien. Dit biedt kansen voor verdere groei en ontwikkeling van de regionale biobased economie, stellen zij.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/11/Hempwool-1024x683.jpg)
[Foto Hempwool.jpg]