Ga naar hoofdinhoud

Bijeenkomst over het archief als levensader voor restauraties


Een goede restauratie start met informatie vergaren. Maar hoe vinden we die informatie? Het Kleurhistorisch platform staat op 13 februari in een bijeenkomst stil bij de vraag hoe je meer uit het archief kunt halen en hoe je je eigen archief veilig kunt stellen.

Het hogere doel van deze informatieve bijeenkomst, die van van 13:00 tot 17:00 uur wordt gehouden in het gebouw van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, is het vergroten van de professionaliteit van het restauratie(schilders)vak.

Restauratie richt zich op allerlei werkzaamheden.

De meeste aandacht gaat daarbij uit naar het praktische conserveren, herstel en reconstrueren. Idealiter gaat archiefonderzoek aan de uitvoering vooraf, stelt het Kleurhistorisch platform.

Met het deponeren van de eigen verslaglegging als laatste stap van het hele restauratietraject. Staan deze twee stappen voldoende op onze radar, vraagt het Kleurhistorisch platform zich af.

Op hun bijeenkomst staat men daarom stil bij wat dit schijnbaar onderbelichte onderdeel van het restauratieproces behelst.

Zo wordt in het aanwezige historische archiefmateriaal van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed gedoken, belicht hoe je als restaurator verslaglegging veilig stelt en gekeken naar recente ontwikkelingen om archiefmateriaal over schilderingen te ontsluiten.

Volgens de organisatoren is de bijeenkomst interessant voor iedereen die professionaliteit van restauraties in hoog aanzien heeft en met elkaar wil bekijken waar we staan en hoe we ons vak verder kunnen brengen. Bekijk hier het complete programma.

De doelgroep omvat restauratiespecialisten die het werk rondom kleur en schilderingen adviseren, voorbereiden, onderzoeken, uitvoeren en documenteren. De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel nodig.

De programmacommissie van het Kleurhistorisch platform bestaat op dit moment uit twee specialisten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Bernice Crijns (schilderingen) en Mariël Polman (kleuronderzoek), en restauratie-architect de heer F. Franken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Onderhoudssubsidie-loket rijksmonumenten opent weer

HJL Groep uit Havelte is nu ERM-gecertificeerd

Restauratiewerkplaats Oldambt van start dankzij subsidie

Happy Christmas-brug krijgt opknapbeurt

Bijna 143 miljoen euro subsidie voor monumenten


Naar archief >