Interessant gesprek deze week met een jongen die er niks voor voelt in de schoolbanken te gaan zitten. Het schildersvak leek hem wel wat; werkend leren, lekker vaak buiten. Tot hij de discussie op internet over de toekomst van het schildersonderwijs ontdekte. Ik denk dat ik toch nog maar even verder kijk.
Tijdsbeeld
De knuppel die OnderhoudNL nu in het hoenderhok heeft gegooid, past wel in het tijdsbeeld en de strategie die je kunt ontwaren. Eerst de eigen club, Fosag, flink opgeschud en ontdaan van dinosaurussen, vervolgens A&O Services verkocht en nu wordt het beroepsonderwijs onderhanden genomen. Terecht, want de bestaande structuur is in het huidige tijdsgewricht niet meer effectief en onbetaalbaar geworden nu het aantal werknemers dat onder de CAO valt in een hard tempo afkalft. De vraag is alleen of de gekozen route de meest verstandige is?
Huwelijk
Alle goede bedoelingen ten spijt, ik vrees dat het ‘huwelijk’ tussen OnderhoudNL en de vakbonden op onderwijsgebied niet meer vanzelf goed gaat komen. Medebestuurders van Savantis, maar ook medewerkers, voelen zich geschoffeerd. Emoties beginnen een rol te spelen en dit kan betekenen dat ook op andere momenten in andere gremia de wil er niet meer is om er samen uit te komen. En met gefrustreerde medewerkers, je kunt nu eenmaal niet om een deel van hun kennis en kunde heen, is het ook in de toekomst slecht kersen eten.
In dit soort discussies gaat het altijd om kwaliteitsdoelstellingen, de kosten om deze te bereiken en de macht over de besteding van de beschikbare financiële middelen. Want welk opleidingsmodel ook wordt gekozen, het blijft noodzakelijk op landelijk niveau een aantal zaken te organiseren en te ondersteunen en daarvoor is overleg nodig.
Meester-gezel
Het lijkt me verstandig dat er een mediator of ‘commissie van wijzen’ wordt ingeschakeld om te bemiddelen in dit conflict. Want ook OnderhoudNL heeft er niets aan als de vakbonden de kont tegen de krib gooien. We moeten vooruit, zonder gezichtsverlies aan welke kant dan ook. En het ziet er naar uit dat het beroepsonderwijs zich opnieuw moet uitvinden. Hoewel opnieuw, het meester-gezelsysteem is zo oud als de mensheid en bij onze oosterburen nog springlevend.