Het Centrum voor Ambachtseconomie is opgericht. Bittere noodzaak nu de politiek de bijl heeft gezet aan de bedrijfs- en productschappen. Unieke overlegorganen waar sectorbreed publiekrechtelijke afspraken konden worden gemaakt. Het buitenland was er decennia lang jaloers op.
Hoofdbedrijfschap Ambachten
Zesendertig ambachtelijke branches, waaronder die van het glazeniers- en glasbewerkingsbedrijf, menen dat ondersteuning nodig blijft nu Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) er straks niet meer is. Zij hebben de handen ineen geslagen en samen het Centrum voor Ambachtseconomie opgericht. Groot verschil met het verleden is dat er geen verplichte heffingen meer zijn, maar dat ambachtelijke ondernemingen zelf kiezen voor het ondersteunen van het Centrum voor Ambachtseconomie.
Vakmensen opleiden
Mijn advies: doen! De ambachtseconomie wordt gekenmerkt door kleinschaligheid (er werken 800.000 mensen, waarvan 70 procent zzp’er is), maar staat voor grote uitdagingen. Tot 2021 moeten door vergrijzing, ontgroening en groei een kwart miljoen vakmensen worden opgeleid. Terwijl samenwerking tussen scholen steeds moeizamer gaat, investeringsmiddelen wegvallen en de kenniscentra worden uitgedund. Dan is het belangrijk dat er een ondersteunend en coördinerend platform is dat spreekt namens de sector richting onderwijs en overheid. Maar de concrete hulp en ondersteuning op bedrijfsniveau is minstens zo belangrijk.
Digitale deuren
De komende maanden wordt de opzet van het Centrum voor Ambachtseconomie verder uitgewerkt. Per 1 januari 2015 moet het de digitale deuren openen. Dan krijgen de 250.000 veelal kleinschalige ambachtelijke ondernemingen met goud- en zilversmeden, dakdekkers, glazenwassers, pedicures, straatmakers en schoonheidsspecialisten een modern en digitaal ondersteuningscentrum.
Restauratie- en decoratieschilder
Overigens wint de ambachtssector langzaam aan populariteit. Het oppakken van een ambacht wordt steeds vaker gezien als hip, modieus en innovatief. Deze imagoverbetering is belangrijk om jonge mensen te trekken en hier zou ook de restauratie- en decoratieschilder garen bij kunnen spinnen.
Meestertitel
Samen de schouders eronder zetten is nu essentieel. Er moet worden gestreefd naar het in stand houden en bekostigen (met overheidssteun) van kleinschalige opleidingen voor specialistische ambachten zoals de decoratie- en restauratieschilder. Het is dan belangrijk dat ook zzp’ers als leerbedrijf kunnen optreden. En waarom profileren we goed vakmanschap niet beter door de meestertitel weer in te voeren? Dit wordt ook geadviseerd in het SER-rapport dat binnenkort door de Tweede Kamer wordt besproken. Laten we eens wat meer bij onze oosterburen kijken; in Duitsland is de echte ambachtscultuur nooit verdwenen.