Ga naar hoofdinhoud

Hypotheekvehikel en zwaluwen


Maar dan moet eerst wel een obstakel uit de weg worden geruimd. De pensioensector is alleen genegen te investeren in zaken waar de Nederlandse economie baat bij heeft als de overheid een deel van de risico's afdekt. Het is echter nog maar de vraag of die daartoe genegen is. Minister Kamp van Economische Zaken sprak dinsdagavond na afloop van ‘een constructief overleg’. Bij zo´n gemeenplaats gaan bij mij de nekharen direct overeind staan. Maar Kamp suggereerde dat het kabinet echt gaat kijken of de voorstellen van de pensioenfondsen kunnen worden meegenomen bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Dus voorlopig krijgt hij van mij het voordeel van de twijfel.

Weer een nieuw woord geleerd: hypotheekvehikel. Dit naar aanleiding van het overleg in het Catshuis van de Nederlandse pensioenfondsen met de overheid. De fondsen beheren een pot van 1000 miljard euro om te beleggen. Al zou daarvan maar een fractie in duurzame bouwprojecten worden geïnvesteerd, dan zou de economische motor weer op gang kunnen komen.

Polderen

Al sinds vorig jaar wordt er onder leiding van de twee grote pensioeninvesteerders APG en PGGM gesproken over een grotere rol van de pensioenfondsen in de Nederlandse economie. Het zou gaan om investeringen in woningen, infrastructuur, duurzaamheid en hypotheken. Het zou geweldig zijn als de pensioensector, banken, verzekeraars en overheid elkaar weten te vinden in een groot plan om de Nederlandse huizenmarkt vlot te trekken. Het begrip ‘polderen’ krijgt dan direct een geheel nieuwe dimensie.

Hypotheekmarkt

Het plan om te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt is het meest concreet. Dat zou moeten via een op te richten Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI). Alle hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie moeten daarin worden ondergebracht, zodat de pensioenfondsen hierin kunnen participeren en zo het gat van 150 miljard euro spaargeld – dat de Nederlandse banken nu tekort komen voor hun hypotheken – kunnen vullen. Maar alleen als de overheid garant staat voor de verliezen.

Duurzaamheid

Deze aanpak zou model kunnen staan voor andere investeringen, zoals in duurzaamheid. Want de pensioenfondsen hebben ook aangegeven meer te willen investeren in het renoveren en energiezuinig maken van huurhuizen van corporaties. Dat moet de onderhoudssector als muziek in de oren klinken. Maar ook hier wordt een beroep op de overheid gedaan; die zou een deel van het fonds moeten vullen en gedeeltelijk garant moeten staan voor de kredietverliezen. En tevens eisen de pensioenbeleggers bij investeringen in infrastructuur speciale overheidsgaranties en vergoedingen voor inflatie.

Garanties

Met zulke garanties wil iedereen wel ‘risicodragend’ kapitaal inbrengen, hoor ik sceptici direct zeggen. Klopt, maar hier wordt aan voorbij gegaan dat pensioenfondsen de opdracht hebben uw en mijn pensioen zo goed mogelijk waardevast te houden. En of investeringen binnen de eigen landsgrenzen uit oogpunt van rendement het meest logisch zijn, daar valt wat op af te dingen. Aan de andere kant, als de economie blijft haperen, neemt de werkende beroepsbevolking verder af en droogt de bron van afgedragen pensioenpremies gestaag op.  

Zwaluw

Er liggen dus miljarden voor het oprapen, mits de overheid wil bewegen. Ik ben er nog niet gerust op. Dat één zwaluw nog geen zomer maakt, hebben we dit jaar al eerder ervaren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan