Ga naar hoofdinhoud

400 ppm: If you’re not scared you’re not well informed


Want de feiten liegen er niet om. Kijk in het onderstaande filmpje maar eens naar het CO2 niveau in tijdsperspectief:

Tot zijn eigen verassing deed Jeffrey Sachs alweer een tijd geleden deze uitspraak. Ik moest er aan denken toen afgelopen week het bericht kwam dat het CO2-niveau door de 400-ppm grens was heengegaan. Als je de lange termijn CO2 grafiek ziet dan kan de conclusie weinig anders zijn dat dit wel fout af moet lopen. Helemaal omdat dit alarmerende feit, bijna zonder enige discussie, aan iedereen lijkt voorbij te gaan.
Sachs nuanceerde later zijn uitspraak, in die zin dat hij van mening is dat angst een slechte raadgever is en dat plannen maken veel beter is. Zo kennen we Sachs ook: de optimistische plannenmaker. Dat is prima, maar wat vooral belangrijk is: Wat gaan we er aan doen! Hoe gaan we vanaf nu werkelijk ons gedrag veranderen?

Invloed van de mens onomstotelijk

 
In het journaal werd onlangs ook helder uitgelegd wat de ontwikkelingen zijn in de CO2 concentratie en wat dat voor gevolgen heeft voor de temperatuursteiging:
 
 
Wat eigenlijk het meest beangstigend is dat het 30-50 jaar duurt voordat de gevolgen van een stijgend CO2 niveau echt zichtbaar worden. Dat betekent dat de inmiddels steeds heftiger wordende gevolgen van de klimaatverandering die we vandaag de dag meemaken worden veroorzaakt door de uitstoot van de jaren 70 van de vorige eeuw. Het ergste moet dus nog komen, terwijl we niets meer kunnen doen aan het verleden…
 
Daarom is het noodzakelijk om nu echt tot stevige actie te komen. Alles uit de kast halen om te voorkomen dat we straks werkelijk zwaar in de problemen komen. Jan Rotmans gaf onlangs via Twitter aan: Loop met het idee rond een kantelaarsbijeenkomst te organiseren, gezien de vele reactie die ik heb ontvangen op de Tegenlicht documentaire. Lijkt me een strak plan Jan! En laat dan prioriteit nummer 1 zijn: hoe krijgen we het CO2 niveau zo snel mogelijk onder controle.
 

Mooie ontwikkelingen

Gelukkig zijn er ook hele mooie ontwikkelingen. 2 voorbeelden die mij onlangs onder ogen kwamen en die een positief effect hebben op de beperking van de CO2-uitstoot. Zo kondigde in onze sector AkzoNobel een samenwerkingsverband aan om veel meer gebruik te gaan maken hernieuwbare olie uit algen. Het gaat ook betere coatings opleveren. BMW, sowieso al in haar sector onbetwist marktleider op het gebied duurzame productieprocessen, ontwikkelt zeer innovatieve duurzame nieuwe auto’s en mobiliteitsconcepten. Steeds meer duidelijk wordt dat de noodzakelijke transitie van onderuit komt: burgers en bedrijven. Voor de werkelijke versnelling is het nodig dat we de onderlinge samenhang en samenwerking gaan versterken. En misschien gelijktijdig afdwingen dat overheden eindelijk in beweging komen en dit proces faciliteren.
 

Wat doe je zelf?

De alarmbel is keihard afgegaan. Je weet nu wat er speelt. De vraag is nu heel helder: Wat doe je zelf? Vind je, om maar eens ergens te beginnen, een paar procent inkoopvoordeel belangrijker dan het kiezen voor een bedrijf wat actief investeert in duurzaamheid en het beperken van de CO2 uitstoot? Vind je het vasthouden aan bestaande consumptiepatronen belangrijker dan dierenwelzijn? Dan beslag op eindige grondstoffen? Dan de werkomstandigheden van de mensen die werken aan jou producten?
Misschien is de beste vraag die je je kunt stellen wel: Wat zouden mijn kinderen later van mijn keuzes van vandaag vinden?

2 reacties op “400 ppm: If you’re not scared you’re not well informed

  • Roelof de Vries

    “Our kids will be grilled, fried, toasted and roasted” Christine Lagarde in een interview met The Wallstreet Journal mei 2013: https://on.wsj.com/10xSi0R Ook economen krijgen het dus door…

  • klaasen

    300duizend jaar geleden groeiden er palmen op de noordpool ,daarna was er een ijstijd .
    of andersom, de co2 uitstoot van alle vulkanen samen die nu actief hun as en co2 uitstoten is gigantisch, op hawaii komt er per dag op big eiland een voetbalveld aan land bij , met ook hier een flinke uitstoot van co2 ,op hawaii word er nu weer een nieuw eiland geboren ,ook hier zal de uitstoot aanzienlijk zijn aan co2 ,op de zuidpool verlengen de gletsers weer hier en daar , ik denk dat we van het jaar 1915 tm 2015 dus 100 jaar, we nu de opwarming meemaken ,over 100 jaar zal dan bv in nederland alleen de veluwe kant er nog zijn ,als dat zo is moeten we toch nu beginnen met huizen bouwen in hoger gelegen gebieden in nederland , ik hoor of lees hier niets van , het gaat om 10 miljoen mensen alleen al in nederland die dan een huis nodig hebben ,de alarmbel is helemaal niet afgegaan want er gebeurt gewoon niets om bv nu te anticiperen op het bouwen van woningen ,de alarmbel moet gaan over hoe nederland verzuipt in zoutwater , maar kan dat hard gemaakt worden in bewijzen,? omdat we in principe over 100 jaar praten ,in een tijdperk van tig veranderingen van poolkappen in miljoenen jaren ,en als dit dus hard gemaakt kan worden dat we een zeespiegelstijging krijgen van 20 meter en meer ,dan gaan wij nederlanders als vluchteling naar hogere gebieden ,wat de keuze van vandaag voor mijn kinderen of achterkleinkinderen die kan pas beantwoord worden als het te laat is , kijk bv eens hoeveel nieuwe auto,s er nu weer klaar staan ,benzine auto,s ,de electrische auto,s worden extra belast met belastingen en ze zijn te duur , de regering helpt ons dus totaal niet met ,n plan om bv alle auto,s op electra te laten rijden ,en zo kan ik tig voorbeelden noemen ,waar het gaat is dat we totaal niet bezig zijn om met een plan te komen die daadwerkelijk iets kan betekenen om de zeespiegel niet te laten stijgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan