Wanneer zou OnderhoudNL de eerste vrouwelijke voorzitter ooit krijgen? Deze vraag kwam spontaan bij mij op na het lezen van een de aankondiging over het event Girlsday, dat vorige week plaatsvond én na een recent krantenbericht dat het aantal vrouwen in bestuursfuncties in Nederland veel te laag blijft.
Vorige week stuitte ik ook op een krantenbericht dat het aantal vrouwen in bestuursfuncties in Nederland veel te laag blijft. Het percentage vrouwen op topposities komt in Nederland al zeker tien jaar niet of nauwelijks boven de 6% uit. Verklaringen, handvesten, codes, taskforces, ambassadeursnetwerken en allerlei bewustwordingstrajecten hebben daar geen substantiële of duurzame verandering in gebracht. De meest optimistische schattingen geven aan dat het percentage vrouwen aan de top zal stijgen naar hooguit 12% in het jaar 2035.
VVVF
In de verfkolom zorgde de VVVF enkele jaren geleden voor een doorbraak door Marlies van Wijhe als voorzitter te benoemen. De eerste vrouw ooit die deze functie bekleedde bij de club van verffabrikanten. Inmiddels is zij, nu haar ambtsperiode erop zit, opgevolgd door Ben Berkel. Feit is dat mannen nog steeds de overhand hebben in bestuursfuncties in Nederland. Terwijl, volgens deskundigen, een gemengd bestuur van vrouwen en mannen – juist door de verschillen in leiderschapsstijl, invalshoeken en aanpak – de beste resultaten oplevert. We weten dat feminiene kwaliteiten zoals verbindingen maken, intuïtie en sensitiviteit organisaties sterker maken en ook transparanter.
Het Amsterdamse bureau Woman Capital (met een netwerk van meer dan 7.000 vrouwen die werkzaam zijn aan de top) heeft als missie om in Nederland de top aan de vrouw te krijgen. Men doet dat op drie manieren: via netwerken, door executive search en door een voortrekkersrol in het publieke debat te vervullen. ‘Onze droom is simpel en overtuigend: een sociaal duurzame wereld waarin ondernemingen en organisaties beter presteren omdat er een evenwicht is tussen mannen en vrouwen in de top . Met bevlogen zakelijkheid werken wij er elke dag aan om die droom dichterbij te brengen’, stellen de initiatiefnemers.
Volgens Woman Capital zijn er geen excuses meer om op een vrijgekomen toppositie geen vrouw aan te stellen. De topvrouwen zijn er, in elke branche en op elk vakgebied, en ze hebben de ervaring en talenten die nodig zijn. Woman Capital is ervan overtuigd dat als vrouwen en mannen in een verhouding van ten minste 40-60% in topfuncties zitten, vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten beter worden benut. Het functioneren en de resultaten van bedrijven en organisaties zullen op hogere niveaus uitkomen dan nu het geval is. De samenleving als geheel zal door deze broodnodige stimulering van de vrouwen-participatie sterker, rechtvaardiger en evenwichtiger worden.
Kijkend naar de VVVF: Was het voorzitterschap van Marlies van Wijhe een incident of komt er in de toekomst vaker een vrouw op deze positie? En kijkend naar het huidige bestuur van OnderhoudNL, dan komt daar op dit moment ook geen vrouw in voor. Dus: Werk aan de winkel voor Woman Capital. Het ultieme succes zou natuurlijk zijn dat een vrouw in de toekomst voorzitter van OnderhoudNL wordt en dat ook bij de VVVF weer een vrouw op deze positie komt. We zullen het nauwlettend volgen.
Denk dat het aantal vrouwen gering is doordat onze branche nog geen 2% vrouwelijke ondernemers kent. Aan de kant van onze opdrachtgevers (behoudens de particuliere markt) bespeur ik een zelfde trent.