Ga naar hoofdinhoud

Bouwradio


Mijn eerste ervaring hiermee deed ik op als kind in de jaren zeventig, toen ik dagen achtereen in de vroege ochtend ruw werd gewekt door de huisschilder die de ouderlijke woning  buitenom schilderde en vanaf de ladder luidkeels  meezingers als ’ Foxie foxtrot’ van Nico Haak en ’Paloma Blanca’ van George Baker Selection meebrulde. Deze en andere hits schalden de hele dag lang uit zijn kleine transistorradio. 

Ooit een schilder aan het werk gezien zonder dat er muziek uit zijn radio schalt? Ik (bijna) niet. De schilder en de radio lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Muziek zijn de arbeidsvitaminen waar de schilder niet zonder kan. Ze verhogen zijn productiviteit en werkplezier.

Sindsdien ben ik er op gaan letten en tot op de dag van vandaag blijkt het gros van de schilders die ik in actie zie, het liefst met de radio aan te werken. Nieuwzenders zoals BNR Radio  of Radio 1 zijn niet aan hen besteed. Het is lang leve de muziek met zenders zoals Sky Radio, RadioNL, Arrow Classic Rock of Radio 3 erop.  Lekker meebrullen met of luisteren naar hits. Maar vaak is radiomuziek voor hen ook slechts ‘luisterbehang’.

PerfectPro

De ’prehistorische’ transistorradio is allang vervangen door moderne bouwradio’s, die alsmaar geavanceerder worden en een stootje kunnen hebben.  Op de recente Bouwbeurs in Utrecht kwam ik op dat gebied een enorm aanbod tegen. In Cobouw las ik dat de firma PerfectPro vanaf mei met een bijzondere primeur komt: handsfree bellen via de radio op de bouwplaats. Wie straks tijdens het schilderen of houtrot saneren wordt gebeld, hoeft niet meer zijn handschoenen uit te trekken. Met de nieuwe bouwradio van Perfectpro kun je telefoongesprekken voeren en blijft je mobiel netjes schoon.

Zodra de schilder of andere vakspecialist op de bouwplaats wordt gebeld, dimt de muziek automatisch en geeft de speaker de ringtoon weer. Via een niet te missen knop bovenop de radio moet eerst (bluetooth)contact worden gelegd tussen mobiel en de radio. Dat kan desnoods met de voet. Een microfoon aan de onderkant van de radio pikt het geluid op, zodat tijdens het bellen gewoon kan worden door geschilderd. Handig!  Het geeft aan hoe enorm snel de ontwikkelingen op het gebied van bouwradio’s gaan.

Ode

Dat brengt me bij de Zwolse fotograaf Ben Vulkers. Hij heeft al meer dan twintig jaar een bijzondere hobby: het vastleggen van het verdwijnende fenomeen van de zelf in elkaar geknutselde bouwradio’s op bouwplaatsen. In april aanstaande verschijnt zijn boekje ’Steigerhits. Ode aan de bouwradio’,  over dit verdwijnende cultuurgoed met daarin 40 foto’s van de meest bijzondere ‘selfmade’ bouwradio’s. Zo is onder andere een waterdicht exemplaar in een jerrycan te zien, waarbij de antenne uit de dop komt. Maar ook een kist met daarin een complete hifi-installatie met equalizer en platenspeler.

In Cobouw vertelt Vulkers over zijn passie: ”Het mooie aan zelf in elkaar geknutselde bouwradio’s is het geïmproviseerde karakter, het creatieve prutswerk, met materialen die toevallig voorhanden zijn. Vervolgens wordt zo’n radio een bouwvakkersleven lang meegesleept.” Met de moderne bouwradio’s heeft Vulkers niets.

Een zelfgemaakte of een fabrieksradio: Het zal de meeste schilders een zorg zijn. Voor hen geldt maar een motto: Let the music play!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn